За пореден път сме свидетели на безумни и хаотични действия и резултати след процедура по гласуване, въпреки че всички национални избори и граждански допитвания минават през три нива на проверка – СИК, РИК и чак тогава на равнище ЦИК.

На сайта на Централна избирателна комисия вече са налице резултати от националния референдум при обработени 100.00% СИК протоколи в РИК. (към 13:00 на 08.11.2016 г.)

А поднесените данни са меко казано грешни, те са практически невъзможни, а още по-тревожното е, че сочат за сериозен проблем в процеса и методиката на отчитане на данните от референдума.

Най-простичко казано, когато имаме Х на брой гласуващи, имаме Х на брой бюлетини и на колкото и купчини да ги разпределяме (валидни – такива с отговор „да“, такива с отговор „не“ и такива без отговор, както и невалидни), то общия брой бюлетини си остава един и същ. Съгласни сте нали? Е, вие може и да сте, но не и отчиталите и разписвалите резултати от СИК и РИК.

Нека обърнем поглед към резултатите, публикувани на сайта на ЦИК:

Виждате ли? Действителните бюлетини (ДБ) по всеки въпрос са различен брой, което е невъзможно предвид, че се отчитат един и същ брой бюлетини. Както можете да забележите поне недействителните са еднакви по брой и на трите въпроса. Но общият брой "всички" продължава да се разминава заради грешките при отчитане на действителните бюлетини.

Причината в притеснителното разминаване вероятно се дължи на сериозни пропуски в методиката по отчитане на резултатите на ниво СИК. За първи път в новата история на България се провежда референдум с повече от един въпрос, а методите за броене индивидуално по всеки въпрос, са се оказали сериозна интелектуална спънка за голяма част от Секционните избирателни комисии. Така стигаме до безизходица, която не виждам как би могла да бъде преодоляна, освен ако не се изброят отново всички бюлетини и то като се вземе предвид ясен и единен регламент за тяхното разделяне на валидни, невалидни и процедирането във всички случаи.

Към момента е известно, че недействителни са бюлетините:

- при които липсва отговор и на трите въпроса;

- напълно зачеркнатите;

- попълвани с различен от син химикал;

- при които има зачертан отговор и „да“ и „не“ на един и същ въпрос;

- намерените извън плик;

Най-важен е обаче общият брой, този който се явява различен според сайта на ЦИК, а би трябвало да е идентичен при трите въпроса, тъй като той представлява броят гласували, т.е. той сочи избирателната активност. Ако можем да се доверим на сбърканите резултати, към момента дори най-високият сумарен сбор 3 488 605 НЕ Е достатъчен гражданския вот да премине бариерата от 3 500 588 избиратели, гласували на последните парламентарни избори през 2014. Това посочи и говорителят на ЦИК Цветозар Томов:

"Засега няма данни, от които да съдим, че е покрито условието, което превръща решението, взето с вота на гражданите, в задължително за изпълнение от парламента.", посочи Томов. Той обаче уточни, че това не се финалните резултати, тъй като в ход е повторно въвеждане на протоколите и анализ на несъответствието между двете въвеждания. 

Анализът ще има за задача да обясни защо е допуснато такова огромно несъответствие на данни при отичитане на вота. Ако обаче настоящият най-висок сумарен сбор на гласували остане таван на пуснатите бюлетини на референдума, въпросите ще бъдат обсъдени от Народно събрание и няма да бъдат задължителни по силата на чл. 23, алинея 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Виктория Петрова, TrafficNews.bg