Достатъчна ли е една апокалиптична картина в близост до Пловдив да прекрати дългогодишното неглижиране на коритото на Марица? Природното бедствие, сполетяло няколко села в Карловско, ангажира мощен държавен ресурс. Той, от своя страна, има определена цена, но тя е недостатъчна да се сравни с преживяното от потърпевшите, чието имущество е унищожено след скъсаната дига на Стряма.

Дали бедствието има общо с допусната човешка грешка през годините предстои да стане ясно след разследване на пловдивската прокуратура. На този фон обаче се възражда дълго дискутираната тема за почистването на обраслото корито на Марица.

Изминали са над 10 години откакто местната власт направи последното голямо разчистване. Оттогава досега са извършвани спорадични дейности по поддръжка. При всички случаи и недостатъчни.

Към днешна дата растителността в и около коритото на реката е опасно избуяла. В урбанизираните райони дъното ѝ е затлачено. Саморасляци се доближават и обхващат и без друго компрометираните диги. А това е видно не само от орлов поглед. Достатъчна е една разходка по крайречната алея. Ще ви пренесе на евтина екзотична екскурзия с усещане за амазонска джунгла.

Вероятно тази картина е направила впечатление и на областния управител Ангел Стоев, който скоро след преназначането си от служебното правителство, обсъди темата със Здравко Димитров. На среща в сградата на областна администрация, проведена в началото на август,  двамата повдигнаха въпроса за спешността на почистването.

„Като областен управител ще предприема конкретни стъпки за почистване на реката… но е необходимо да синхронизираме действията си с Община Пловдив, за да не се стигне до опасност от високи води в рамките на града“, заяви тогава Стоев.

Не е ясно дали са успели да се синхронизират по темата, но можем да предположим предвид нагледните резултати.

Зико отиде при Ангел Стоев след поемането на поста, обсъдиха почистването на река Марица

Липсата на действия започва да се усеща и от пловдивчани, чиито притеснения се засилиха след потопа в Каравелово, Трилистник и Богдан. Тази реакция е обоснована, тъй като избуялата растителност в Марица е подчертавана като потенциално опасна за града десетки пъти. Дори от самите управляващи. Но измежду разговорите за неотложно почистване и политическите спорове, мерки така и не се взимат. Последното ни оставя с впечатлението, че възможна екокатастрофа не тревожи институциите в необходимата степен.

До момента пък е ясно само, че още отлагане би било тотално непечаливша стратегия за Пловдив. Това се потвърждава от факта, че преди година Общината имаше обявена обществена поръчка за почистване на стойност 5,5 млн. лева. Тя обаче бе прекратена поради липса на финансиране. Към днешна дата прогнозната цена за същата процедура е скочила с близо 1 млн. лева, а в основата на поскъпването е все по-влошеното състояние на Марица.

Припомняме, че това лято бе обявена нова обществена поръчка от Община Пловдив. Тя цели осигуряването на хидравличната проходимост на коритото, с което да се елиминира опасността от преливане. След като финансирането на дейностите по почистване и реконструкция на компрометираните диги бе вдигнато до близо 220 хиляди лева, кандидатите, проявили интерес, станаха 6.

Колко милиона ще струва премахването на джунглата от река Марица? 6 фирми готови да направят проектОбщина Пловдив очаква сумата за почистването на коритото да бъде над 6 млн. лева

А докато текат процедурите по избор на фирма и прецизиране на поръчката, за пловдивчани остава притеснението, че „човекът е безсилен срещу природата“ може да подейства като алиби дори след дълго отлагане на ангажименти и отговорности.