Кой ще е новият кмет на Пловдив? Този въпрос започва все повече да вълнува пловдивчани, предвид наближаващите избори на 29 октомври. До края на месеца ще бъдат ясни всички кандидати за градоначалник, районни кметове и общински съветници, но въпросителните не са много.

Официално до момента има няколко потвърдени кандидати за кмет на Пловдив,  като от парламентарно представените партии единствено „Възраждане” обявиха своя кандидат –  депутатът Ангел Георгиев.

Роден във Видин депутат е кандидатът на „Възраждане” за кмет на Пловдив35-годишният юрист Ангел Георгиев очаквано бе издигнат за градоначалник

Погледите  са насочени най-вече към ГЕРБ и ПП – ДБ, които са фаворити да отидат на балотаж. При втората коалиция кандидатът е ясен – това проф. Ивайло Старибратов. Бившият директор на Математическата гимназия бе посочен като компромисна фигура за ПП и ДБ. Там обаче проблемът изглежда в листата за Общинския съвет,  където има множество разногласия.

ПП-ДБ издигат проф. Ивайло Старибратов за кмет на Пловдив, разнобой в реденето на листата за ОбСПочти сигурно казусът с листата ще бъде решен отново в София

ГЕРБ все още не са обявили кой ще се бори за градоначалник. Фаворитът на местните  гербери е кметът на „Тракия” Костадин Димитров. Той получи най-много номинации след  бившия кмет и местен лидер Иван Тотев. Последният обаче неведнъж е казвал, че няма да се кандидатира за трети мандат.

Макар да изглежда като формалност утвърждаването на Димитров за кандидата на ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов трябва да даде своето съгласие. Към момента изглежда слабо вероятно той да реши в последния момент да издигне друга кандидатура, но все още съществува като  опция. Очаква се до 18 септември името на кандидата за кмет на партията да бъде обявено официално.

Утре ще бъде издигната и кандидатурата на друг играч, на когото му приписват шансове за балотаж – Славчо Атанасов. Бившият кмет ще бъде издигнат от местната коалиция „Съединени за Пловдив”, в която влизат партиите „Кауза Пловдив”, ЗС „Ал. Стамболийски”, ВМРО, „Новите лидери”.  Рекордьорът по балотажи под тепетата през последните 4 години се бе дръпнал от политиката, но формациите,  около които  се гради мнозинството зад Здравко  Димитров, го реабилитираха за изборите.

Титюков, Кисьов и Жоро Колев се събраха, вдигат Славчо Атанасов за кметТова не е първа коалиция между тримата местни лидери, заедно крепяха кметуването на Атанасов

Все по-свиващата се организация на БСП в Пловдив, пък издигна арх. Костадин Палазов за кмет на Пловдив. Бившите им съпартийци под тепетата, които образуваха групата „Алтернатива за Пловдив” се очаква да се явят с „Левицата” на изборите. Почти сигурно техният кандидат ще е доц. Атанас Баташки, който е общински съветник.

Въпросителни стоят с две от най-ярките политически имена в Пловдив – кметът Здравко Димитров и бившият областен  управител Дани Каназирева. Градоначалникът все още дава уклончиви отговори дали ще се яви на избори за нов мандат.  Ако той участва, ще е заедно с неговите вицета Тодор Чонов, Анести Тимчев, Величко Родопски и други. Една от опциите е Зико да е водач на листа, а зам.-кметът по транспорт – кандидат за градоначалник.

БСП издигна арх. Костадин Палазов за кмет на Пловдив

Не е ясно и бъдещето на Дани Каназирерва. До последно тя се надява да бъде издигната от ГЕРБ, но шансовете са вече илюзорни  за подобен сценарий. „Съюз за Пловдив” вече се  регистрира в ЦИК  за участие на изборите, като едва ли партията ще влезе в голямата коалиция около Славчо Атанасов.  Твърде възможно е Каназирева да не бъде кандидат-кмет на тези избори.

Другите две парламентарно  представени партии – ИТН и ДПС също не са обявили своите намерения. Почти сигурно  Движението за права и свободи няма да издига свой кандидат, като ще разчита на листа за Общинския съвет.   От формацията на Слави Трифонов вероятно ще заложат на градския им  координатор Димитър Арнаудов.

Очаква се местни граждански сдружения също да влязат в битката за кмет и Общинския съвет. До този момент своята кандидатура за кмет е обявила Тони Стойчева, която бе участник в протестите  срещу пробива на Водната палата и сделката с „Тея инвест”. Друг сигурен  участник  е адвокатът Атанас Бояджиев, който направи местно сдружение и също бе част от протестите в Пловдив през последните години. Утре  ще бъде обявена и номинацията на журналиста Руси Чернев през инициативен комитет.

Възможно  е в следващите дни и други местни  формации обявяват участието си изборите на 29 октомври.

Гражданско сдружение издигна първата кандидатура за кмет на Пловдив