Проф. Ивайло Старибратов ще бъде кандидатът на коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" за кмет на Пловдив, TrafficNews. Бившият директор на Математическата гимназия от месеци се спрягаше за фаворит, като на лидерска среща групата е постигнала споразумение именно професорът да бъде общата им номинация.

Другото име, което се гласеше сериозно, бе това на Манол Пейков. Той обаче се е оттеглил от надпреварата, тъй като му е било обещано да бъде водач на листата на ПП-ДБ на европейските избори догодина.

Третото име, което бе спрягано за кметския стол в Пловдив, бе това на бившия областен управител Йордан Иванов. От ПП обаче са имаше резерви спрямо него, тъй като е ярка политическа фигура, а се е търсило надпартийна кандидатура.

Въпреки че двете формации са си стиснали ръцете за проф. Старибратов, не така стоят нещата с листата за Общинския съвет. Местните структури на ПП и ДБ са непреклонни за челните места за местния парламент. От „Демократична България“ настояват първите шест места в Пловдив да бъдат изцяло за техни кандидати, като мотивират това със силната си структура под тепетата, както и че са най-разпознаваемата опозиция на сегашното управление на Пловдив. От друга страна, „Продължаваме промяната“ смятат, че им се полагат първите пет места, като изтъкват по-голямата си електоралната тежест на национално ниво.

Почти сигурно казусът с листата ще бъде решен отново в София. Вариантът за отделни листи към момента изглежда много малък, тъй като ПП и ДБ смятат да се регистрират като национална коалиция в ЦИК, което елиминира възможността двете формации да се явяват поотделно в различните общини – в това число и Пловдив.

Кой е проф. Ивайло Старибратов?

Проф. д-р Ивайло Старибратов е преподавател в катедра „Компютърни технологии” към Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“,  ръководител е на Катедра „Методика на обучението и квалификацията“. В продължение на 13 години бе директор на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, през които училището утвърждава лидерските си позиции на образователна институция от най-високо ниво. Председател е на пловдивската секция на Съюза на математиците в България. Старибратов има над 60 публикации в научни списания и за научни конференции. Автор е на два учебника, 6 сборника, 5 методически ръководства и една монография с 1000 авторски задачи. Създател е на ежегодните турнири по математика и информатика. През последните десет години работи усилено за изследване на дигитализация в образованието и администрацията. 

Той бе народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България” в Пловдив.