След 12 години начело на район „Тракия” Костадин Димитров е фаворит за кмет на Община Пловдив. На първия тур кандидатът на ГЕРБ изкара 33,72%, като в неделя ще се изправи срещу Ивайло Старибратов от ПП–ДБ, който има 17,90%.

Димитров е сочен за най-успешния кмет на район „Тракия”, като преди 4 години той спечели на първи тур.  Какви са предизвикателствата пред Пловдив, с какво ще се захване веднага като градоначалник и какво иска да промени в града? Отговаря Костадин Димитров.

-Г-н Димитров, защо трябва да спечелите балотажа на 5 ноември?

- Защото имаме минало, което тракийци казват, че е много положително.  Защото взехме кардинално решение за развитието на парк Лаута, а можехме и да не го вземем. Тогава дойдоха няколко администратора и казаха: „Вижте, г-н Димитров, Лаута е лесопарк,  много е сложно”. Въпреки това направихме  това, което е днес.   Защото успях да се преброя за финансиране на детски  ясли, които от 30 години се чакаха в района, като дори стигнах до Брюксел .

Успяхме да отговорим на всяко едно изискване, молба,  предложение,  за да задоволим на максимум исканията на хората.   Имаме  подход към гражданите. Имаме натрупан опит. Имаме експертизата.

От друга страна – нямаме време за губене и експерименти. 

Имаме успешно минало, а  историята показва, че ако си бил успешен, е много вероятно да си такъв и в бъдещето .

-Какво да очакват от вас пловдивчани от ден първи, ако станете кмет на Пловдив?

-Веднага, ама веднага, започваме с чистотата на града!  На първо място трябва по-добра координация между „Градини и паркове” и „Чистота”, защото не е нормално едните да отговарят за отпадъците на едни места, а другите за други.   Трябват правилните указания не само там, а и в цялата администрация. За това е нужно капацитет и експертиза.

Смея да твърдя, че администрацията в „Тракия” е с добро име, като  съм натискал много за нейното развитие – да се подобри обслужването, да са с усмивка, да са в помощ на гражданите.

Общественият транспорт е друг голям проблем. Преди няколко дни се качих на градски транспорт – трудно се ориентираш за автобусите, липсва информация,  подвижният състав е в лошо състояние. В много от срещите ми бе поставен този проблем и смятам да работя много в тази посока.

Ремонтите на следващо място. Вече сме влезли в детайли за всеки един от тях. От ден първи започваме с тях.  Голямоконарско шосе – срокове, индексации, защо има малко хора на обекта, продължаваме с бул. „Дунав” – срокове индексации, проблеми с ВиК, министерства… Брезовско шосе – защо са бави археологията, срокове, индексации – форсиране на работата

Това ще маниер от ден първи, за да може в кратки срокове да завършат ремонтите.

-Някак си не отива  на втория по-големина град, Европейска столица на културата да се говори за съвсем елементарни потребности.Защо се натрупаха тези проблеми за толкова кратко време?

-Ние в нашата риториката не сме казвали, че ще правим  нещо извън човешките  сили. Търсим една нормалност. Всеки, който съм докарал в Пловдив е бил очарован от даденостите – Главната, Римския стадион, Античния театър, Капана…

Река Марица обаче – как допуснахме да я забатачим? Как стана така, че я  изпуснахме? Защо тя не е това притегателно място, което трябва да бъде?

Отговорът е: липса на грижи, липса на вникване в детайлите.

През последните 12 години в „Тракия” – в 7:30 кметът е в квартала, обикновено на колело.  Обикалям района, гледам какво се случва, говоря с хората. Ако има някъде проблем – веднага се взимат мерки. Това е правилният и мениджърски подход – да искаме от всеки, който отговаря за нещо да се грижи за него.

Давам пример за обратното в Община Пловдив през последните 4 години. Навремето  сложихме видеонаблюдение в „Тракия” на автобусните спирки.  От ОКТ ни казаха – няма да свърши работа, а искахме само да ги питаме къде да ги поставим. Накрая резултатът бе, че след това имахме само една счупена спирка, за разлика от другите места в града.

-Всеки  нов кмет идва с обещание за реформа в администрацията. Какво предвиждате Вие?

- Показал съм ,че мога да правя реформи. В „Тракия” успях да наложа много бързо моя темп на работа, по начин, който  да е в услуга на хората. Където и да съм бил пренасях положителните примери от едното на другото място – от федерацията по  таекуондо  в район „Тракия”, така и обратното.

Имайте предвид, че всяка администрация има проблем с кадрите, които да са тясно специализирани.  Трябва да положим усилия не само в изискванията към тях, но и условията, които предлагаме – по-добро  заплащане, постоянна квалификация и автоматизация там, където е възможно – например в поддръжката на зелената система и чистотата.

Смятам, че има и цели звена, където хората и капацитетът им не се използват по най-добрия начин. В Общинска полиция или охрана например. Имаме постове на няколко бариери, които пазят паркинга на Общината или в Стария град. Там са 16 души – колко ресурс се губи тук,  за да се пазят две бариери, вместо да се използват за по-важни неща и в услуга на хората, като се гарантира тяхната сигурност.

-Казахте да върнем нормалността в краткосрочен план, а в дългосрочен какво предвиждате в хоризонт един мандат?

- Не стигат 4 години за някакви глобални реформи. Ако почвахме от нормално положение – възможно е! Ние обаче стартираме от много ниско, знаете какви са финансите на Общината – в катастрофално състояние . Има много ремонти, които са започнати – те искат допълнително финансиране отделно. Не знам как ще налагаме нашата визия при положение, че 2 години ще довършваме започнато.  Имаме наложена програма от сегашния кмет,  който пък се противеше, че му е наложен от предишния кмет. Това са реалностите. Нещо повече - неговата програма направи още по-голям проблема с транспорта, липсваше етапност, което  доведе до хаос с предвижването  в града. 

Имаме потенциал  обаче и за нещо по-голямо. Река Марица, Централна градска част, хълмовете… Искам да обърнем специално внимание на тепетата.  По-лесен достъп, по-добра социална среда, да има къде да пиеш кафе, да изкараш следобеда с близки и приятели.

Централна поща -  аз всеки път, като вляза вътре виждам колко е остаряла и стои като кръпка около Форума и ансамбъла в Централна градска част.  Защо да не работим и в тази насока?

-Какво може да обещаете, че ще се случи от големите проекти?

-Гражданите на „Тракия” знаят – рядко използвам думата „обещавам”,  казвам, че ще работим в насока,в която да се случат нещата.

Ще работя да се случи продължението на бул. „Северен”, нов мост над река Марица, Околовръстното шосе . Ето, за Математическа гимназия направихме стъпки като запазихме терена зад хотел SPS за нея с решение на Общинския съвет по мое предложение.

Платформата „Град за хората” е важна – пешеходните пространства и социалната среда. Нормални тротоари , нови паркове и поддържане съществуващите,  връзки на велоалеите между районите, направата на ул. „Иван Вазов” пешеходна.  Всичко това не е по-малко важно от големите инфраструктурни проекти.

-Защо ще сте по-добър кмет  от проф. Ивайло Старибратов, с когото сте на балотажа?

-Тук не става въпрос кой ще е по-добър.С моите действия съм доказал, че постигам резултати, а хората трябва да решат кого да подкрепят.

Има състезание в неделя, а съдиите са пловдивчани, които ще вдигнат резултата. Той ще е на база това, което съм направил през последните 12 години, когато за първи път вдигнах ръка и казах: „Това не е наред”. Надявам се, че по време на това състезание съм вървял по правилния път, който е по-важен от крайната цел. Имам потенциал и сили да превърнем Пловдив в едно по-добро място с номер 7 на 5 октомври.

Костадин Димитров и кандидатите на ГЕРБ за 6-те района са с номер 7 на балотажа на 5 ноември!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!