Новият областен координатор на ГЕРБ в Пловдив Димитър Колев е на 45 години, семеен с три деца.  Завършил е туризъм, а след това магистратура по международни икономически отношения във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 10 години работи в частния сектор на ръководни постове  в областта на туризма.  От 2011 година до 2013 година е общински съветник от ГЕРБ в Пловдив. През август 2013 г. сяда на кметския стол в „Западен“, като  печели два пъти изборите в района. През септември 2023 година застава начело на ГЕРБ в Пловдив град, като на изборите  в Пловдив е четвърти в листата за Общинския съвет.

-Г-н Колев, на тези избори сте кандидат за общински съветник и няма да се борите за кмет на „Западен”. Видяхме, че от петима от 6-те кандидати за районни кметове са нови лица. Как се случи тази смяна на поколенията?

- След назначението ми като областен координатор на ПП ГЕРБ за Пловдив получих нови отговорности и ангажименти в партиен характер, като това е едно от нещата, което ме накара да не се кандидатирам отново за кмет на „Западен”. Но не това е основният ми мотив.  На първо място в ГЕРБ залагаме много на принципа на приемствеността, като става естествена смяна на поколенията . Това се случи и в Пловдив, като 3 от 5-те  ни нови предложения за районни кметове са от младежката структура.

Нашият принцип за партийното развитие е именно да има такава приемственост. С времето младите хора, които са натрупали вече опит  и експертиза  да застават на такива отговорни позиции. Хората, които са работили досега дават крачка встрани, отиват на други позиции, но остават до кандидатите, за да им помагат.  Така трябва да действа една демократична партия, която иска да се развива. 

Искам да благодаря на г-н Бойко Борисов и Изпълнителната комисия на ГЕРБ за отговорността и дадената възможност да работя със структурата в Пловдив. Мога да кажа, че тя е в изключително добро и стабилно  състояние, което се дължи на г-н Иван Тотев. Оттук нататък ще работя за надграждането й, както и отварянето й към повече млади хора и експерти.

-10 години бяхте начело на район „Западен” какво наследство оставяте и кои са нещата, които не успяхте да свършите?

-Винаги има какво да се довърши. Работата в една администрация никога не свършва, като се правят редица проекти паралелно. Това, което не съм успял, се надявам моят наследник да го стори.  Ще съм истински щастлив, когато видя тези проекти готови, защото бях част от тяхното създаване, независимо кой ще ги завърши.

В от моя гледна точка съм доволен от нещата, които изградихме. Като районен кмет винаги приоритет са ми били зелените площи и новите паркови пространства. Изградихме паркове като „Розариум”, „Акациева горичка”, „Мир, „Ружа”, парка в Прослав, а сега Гарнизонна фурна. Това са проекти , които с много усилия съм настоявал и дори „бутал” за тях, колкото и грубо да звучи. 

В район „Западен” построихме първия общински многоетажен паркинг, детска градина „Мир”,  редица улици, междублокови пространства и детски площадки.

Както казах – винаги има какво да се свърши, като не по-малко важно е районният кмет да работи в синхрон с кмета на Община Пловдив.  Този мандат беше тежък в това отношение. Със Здравко Димитров не работих нито аз , нито другите колеги районни кметове. Никога не бяхме търсени и питани за нещо, макар с колегите да имахме достатъчно опит, да кажем как да се развиват районите и какви проекти трябва да се реализират.

-Още в първия бюджет  през 2020 година видяхме за разрива между ГЕРБ и Здравко Димитров. Тогава имаше опасност бюджета да не мине, тъй като градоначалникът не искаше да приеме Вашите предложения.  Групата на ГЕРБ в Общинския съвет ли успя да ви извоюва макар и скромните средства за проекти?

-Здравко Димитров бе избран от ГЕРБ, но никога през тези четири години, не е бил част от партията. От целия му екип единствено зам.-кмета по култура Пламен Панов бе член на партията. Той обаче беше в изолация през целия мандат.

Всички проекти, които реализирахме, колкото и малко да са те, бяха благодарение на битката на групата на ГЕРБ в Общинския съвет и нашите усилия да ги защитим.   Беше много тежък мандат, като всяка една улица, парк и междублоково пространство бяха финансирани с много усилия.

Давам ви пример – улица „Генерал Колев”. За реконструкцията й бяха отпуснати пари, но имаше забавяне заради имот на НКЖИ, където трябваше съгласуване.   Успяхме да го извадим, да проектираме и да изкараме строително разрешение. Свърши обаче бюджетната година и в новия бюджет улицата не фигурираше в капиталовата програма, а парите бяха разпределени по други обекти. На практика започвахме проекти, които не знаехме дали ще успеем да ги стартираме, нито завършим, а това бе и една от причините да бъдем пестеливи в ангажиментите към хората.

 Важното , че ул. „Генерал Колев” има проект и строително разрешение, като в новия мандат може да я започнем

- Какво може да продължи новият кмет на район „Западен” като проекти?

-Наследството е добро. Последният проект, който получихме е за нова детска градина с осигурен терен в новия квартал до мол Пловдив. Тя ще е за 7 групи с плувен басейн, отговаряща на всички изисквания за съвременно детско заведени. 

За съжаление,  два проекта, на които много настояваме: продължението на бул. „Свобода” и връзката Прослав – Коматево, не бяха оценени от администрацията на Здравко Димитров.

Продължението на бул. „Свобода” е общоградски проект, който несъмнено ще се отрази на движението на града. Когато се блокира „Южен”, затворят входове на „Северен”, това се отразява и на „Западен”, защото хората търсят алтернатива.  Много добър проект за следващия мандат е пътната връзка между Коматево и Прослав. Това не е само алтернатива за „Южен” и „Западен”, а отправна точка за новите квартали, които ще се обособят там.

В ОУП зоната е дадена за ниско строителство до 7,5 метра за еднофамилни къщи. Кварталът може да е еталон за развитието на Пловдив.

-Защо ГЕРБ трябва да спечели и какви са предимствата на Костадин Димитров, с когото работите повече от 10 години?

- На първо място ГЕРБ трябва да спечели тези избори, защото знае как да управлява Община Пловдив. Имаме много експерти в различни институции – районни кметове, заместник-кметове, началници отдели, а също така и в частния сектор.  Те разбират от работата си, знаят какво правят и могат да започне от ден първи в Община Пловдив.

Може да звучи нескромно, но истината е, че ние сме много подготвени, въпреки че в този мандат не можехме да контролираме процесите,  като се управляваше без нашето съгласие. Ние обаче знаем какво се е случило и как да вкараме управлението на Община Пловдив отново в правия път,от който се отклони през последните 4 години.

Кандидатът на ГЕРБ  - Костадин Димитров  е успешен кмет, завършва третия си мандат, който има големи постижения в района си. Като се започне от инфраструктурата, парковата среда, администрацията работи перфектно… Той е добър ръководител, освен това винаги е работил в услуга на хората, защото те са нашите работодатели. Не на последно място г-н Димитров е човек с главно Ч, на никой не е отказал помощ, като е бил 12 години до хората.

-Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза за него, че е  тих, но работлив човек…

- Г-н Димитров се е доказал с годините, резултатите са видими, а всичко това го постига без да се вдига много шум.  Всеки един политик трябва да се съди по делата, а оценката на хората е мерилото за един кмет.  Хората в „Тракия” го харесват, ако тръгнете с него на обиколки по района, ще видите и как тракийци се обръщат към него с „Коце”, което показва, че той винаги е бил близо до хората и не е допускал да има дистанция.  Преди 4 години неслучайно той спечели на първи тур, което е много рядко в Пловдив.

Пловдив има нужда от кмет като него, с енергия като неговата. Костадин Димитров ще успее да завърти отново колелото на Община Пловдив, за да тръгне работата в правилната посока за града и пловдивчани. Убеден съм, че той ще изгради сериозен екип, с който развитието на Пловдив ще продължи след забавянето през последните 4 години.

-Първите неща, с което трябва да се заеме новият кмет на Пловдив?

-Хаосът с планирането на ремонтите доведе до невиждани тапи и задръствания в града. Недалновидните решение на Здравко Димитров, слабата комуникация с държавните учредения НКЖИ и ВиК – всичко това доведе до транспортната парализа.

Първата работа трябва да е максимално бързото справяне с ремонтите, които да завършат не само в срок, а където е възможно и преди линейните графици.  Има механизми, с които Община Пловдив може да достигне това.

Не по-малко важно е пълен финансов одит и проверка на сключените договори. Имаме  опасения, че нещата са много по-тревожни, отколкото информациите, които  излизат на повърхността.

-Кои са проектите, на които залагате от ГЕРБ за новия мандат?

- След завършването на текущите ремонти Община Пловдив трябва да се концентрира върху алтернативни транспортни връзки и нови трасета. Г-н Борисов при представянето на Костадин Димитров заяви, че държавата ще помогне в довършването на стадионите на Ботев и Локомотив, както и за нов мост над река Марица, който да свързва бул. „Копривщица” с Голяконарско шосе и АМ „Тракия”. Очакваме помощ и за Околовръстното шосе, макар тези

С кмет Костадин Димитров очакваме съдействие от кабинета „Денков – Габриел”, особено след ротацията и за други важни проекти – връзката „Южен” – „Тракия” чрез естакада на жп релсите, продължението на бул. „Северен”,  връзките Прослав – Коматево и продължението на бул. „Свобода”.

Всичко това са мащабни проекти, които от ГЕРБ сме решени да направим в новия мандат.

-Градският транспорт и зелената система са други приоритети в предизборната програма на ГЕРБ и Костадин Димитров. Какво предвиждате там?

- За градския транспорт на Пловдив трябват кардинални промени. Колкото и улици и алтернативни трасета да правим, ако нямаме удобен, редовен и предпочитан градски транспорт, не можем да искаме хората да оставят колите си.

Ще работим за нова маршрутна схема, възможности за общински транспорт и подвижен състав по европейски оперативни програми. Докато се случи този преход ще настояваме превозвачите да бъдат стриктни в разписанията им и няма да направим компромиси.

Относно зелената система, както казах – това винаги е било мой приоритет като районен кмет, а също и в работата на Костадин Димитров.  Вижте какво направи в Лаута – от едно място, от което хората се страхуваха, в момента там кипи от живот от сутрин до вечер.  Направи десетки залесителни акции, а също и първи крачки в реализирането на парка зад „Кан Крум”.

Това е проект, който задължително ще реализираме.  Още един проект – за нов лесопарк на 660 дка край Гребната база, също от приоритет на Община Пловдив, се изгуби в чекмеджетата на администрацията. Този проект стартира от район „Западен”, но след това премина към Голяма община, като виждаме, че нищо не е направено по него. Ще форсираме работата по него. По предложение на кмета на район „Източен” Иван Стоянов в новия ОУП Гладно поле е предвиден за голям общоградски парк.

Всеки един район и място в града също ще бъде обследвано, за да се изградят възможно повече зелени зони, като се изграждат и поливни системи на  максимално повече места.

ГЕРБ е с номер 7 в интегралната бюлетина за кмет, районен кмет и Общински съвет!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!