След рекордно ниската събираемост на данъци и такси в Община Пловдив в началото на годината, тенденцията се е обърнала през последния месец.

„Забелязва се положителна тенденция, не е като миналата или по-миналата година, но е по-добре ситуацията. Към момента сме на минус 6 млн. лева в бюджета”, каза кметът Здравко Димитров.  Това се случи на фона на вчерашното увеличение на заплатите на общинските съветници, които се вдигнаха близо дойно възнагражденията, а това цифри е 500 000 лева допълнително разходи за бюджет на годишна база.

„Ще натежи на бюджета. Но трябва да работим за повече приходи. Не трябва обаче да ни плашат разходите, а да търсим повече приходи по всякакъв начин. Има много опции -  по-висока събираемост на задълженията, концесии, наеми… европрограми”, каза кметът. Той допълни, че не се предвиждат продаването на големи общински имоти, с които да се попълни общинската хазна. 

Градоначалникът не спомен и евентуален заем, който се подготвя от Община Пловдив, но преди това той трябва да мине обществено обсъждане. Идеята е да се подадат четири проекта за 60 млн. лева – нов мост над Марица, продължението на бул. „Северен”, „Модър-Царевец” и ПК „Младост”.

Пловдивските съветници си вдигнаха двойно заплатите, разделят си още по 500 хил. лева годишноТака са преценили, така си оценят труда, каза кметът Здравко Димитров