РЗИ-Пловдив препоръча на кметовете в цялата Пловдивска област заради завишения брой на болни от остри респираторни заболявания и грип, да удължат коледната ваканция с два дни – 5 и 6 януари, включително. Така почивката за децата реално ще продължи до 8 януари – неделя и те ще са на училище от понеделник – 9 януари, съобщи директорът на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в инспекцията д-р Моника Троянчева, цитирана от dcnews.bg.

По думите й Пловдивска област е в епидемична обстановка, но засега грипна епидемия все още не е обявена, тъй като не се отчита само броя на заболелите от грип, а също тежестта на случаите. Трябвало и потвърждение, че става дума за грипен вирус.

РЗИ въвежда ограничителни мерки заради завишената заболеваемост от ОРЗ и грип, посочи д-р Троянчева. На спешните центрове е препоръчано хората с по-тежка клиника на заболяването да бъдат обслужвани по домовете им, преустановяват се свижданията и плановите консултации на бременни и бебета, както и имунизациите.

Надяваме се по този начин да постигнем понижение на броя заболели, коментира д-р Троянчева.

Вярно е, от РЗИ ми се обадиха, че са изпратили до всички кметове в областта писма за удължаване на ваканцията. Със заповед на кмета Иван Тотев тя ще бъде удължена, коментира началникът на отдел „Образование“ в община Пловдив – Донка Щилиянова.

Мярката ще важи за всички общини в областта, потвърдиха и от РУО на МОН. Щом те препоръчват, ние ще трябва да се съобразим, коментира директорът на РУО Иванка Киркова.

Каква беше ситуацията пред лекарските кабинети днес в Пловдив - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

 

TrafficNews.bg