Фирмата изпълнител на пловдивския зоопарк -  „Запрянови-03” е завела дело в Административния съд за 700 000 лева. Това заяви пред TrafficNews собственикът на компанията Вакрил Запрянов.  Той поясни, че няма никакви претенции към Община Пловдив освен да получи дължимото му, което е изработил по зоопарка.

„От Община Пловдив единствено ми изпратиха писмо, с което искат да прекратим договора по взаимно съгласие. Вътре няма и дума за плащането на изработените дейности до този момент. Аз не искам неустойки, а само да си взема, това което съм вложил. В края на годината изтича 5-годишния давностен срок за спирането на строежа на Акт 10. Това означава, че ако не си уточним отношенията, аз няма да мога да претендирам за парите. По закон ако един обект се спре на Акт 10, възложителят трябва да изплати всички направени разходи до този момент”, каза Вакрил Запрянов. На въпрос дали смята, че Община Пловдив нарочно протаква развалянето на договора, за да измине давностния срок, Запрянов каза, че не може да прави предположение.

Наскоро зам.-кметът по строителството Пламен Райчев предупреди, че ако зоопаркът влезе в съда, то скоро той няма да бъде достроен.  

Искането на Община Пловдив е да се пусне нова обществена поръчка, с която да се дострои зоопарка, а по друга да намери строителен надзор. Сумата, която обследването е констатирала, че трябва за завършването на зоопарка е над 720 000 лева.

При това положение обаче едва ли ще се стигне до пускането й през тази година, тъй като делото може да се просрочи значително с всичките му възможности за обжалване. Възможно е „Запрянови – 03” да оттеглят иска си от съда, ако се разберат с Община Пловдив за сумата, за която претендира фирмата.