Трима терористи са обезвредени в резултат на престрелката със специалните част на летище Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg. Това се случи по време на мащабното антитерористично учение, което се провежда край Пловдив.

В града на редица места също са разположени тежковъоръжени полицаи, като се очаква ранените при учението да бъдат извозени до лечебните заведения.

По предварителен сценарий трябваше да бъдат убити и петима цивилни и униформени, но в крайна сметка те бяха „спасени” от баретите.

Терористите бяха ликвидирани в стара постройка, където се бяха барикадирали. След престрелката последните двама атентатори бяха убити,  както и раницата, в която имаше взривно вещество.

По-рано учението се разви така: Съмнителен тип влиза в залата на летище Пловдив. Спира го гранична полиция, той се паникьосва и започва да стреля хаотично. 20 са ранени. Между тях и полицай. На място идват барети и полицаи, които успяват да ликвидират терориста. Отвън обаче чака кола с още двама "колеги" на терориста, които, дистанционно взривяват раницата на убития, в която има самоделна бомба. Те бягат, а след тях тръгват екипи на полицията. Следва преследване.

Двамата престъпници се измъкват със стрелба по баретите в разположената на около километър от летището стара военна база и се окопават там. Започват двучасови преговори с участието на психолози, а след това се стигна и до престрелката, в която те бяха ликвидирани.

Пътниците и чакащите на терминала са евакуирани. Те бяха обградени от допълнително мобилизирани полицай от ОД-МВР Пловдив. Те провериха щатело всеки един от тях. Съмнителен мъж сред тях бива закопчан.

Учението се ръководи от главния секретар на МВР Георги Костов, а се наблюдава от вътрешния министър Румяна Бъчварова. В него участва и БЧК, които оказват както първа помощ, така и психологическа помощ.

Зрелищно видео от учението на МВР - вижте в новините на ТРАФИК ТВ:

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg