Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник са хората, открили Сашко, който изчезна преди 9 дни.  те се  отказаха от наградата от 100 хил. лв., обявена вчера от бащата Александър Цветков.

"Ние пари не искаме", заявиха те пред журналисти по време на брифинга на полицията на Перник. 

""Намерихме го мръсен, изтощен, гладен. Планината може да бъде и майка, и мащеха. В случая е била майка. Цялата планина тук е труднопроходима. Било е много трудно и на хората, и на кучетата. Респект към детето - то е боец и само се е борило, кораво дете е! Не правете конспирации, никой не иска пари", каза един от спасителите. 

"Вече имаме повод да се усмихнем. Сашко е намерен жив. В добро състояние е", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

 Шефът та РДВР Перник Павел Млеканов разказа, че районът е изключително труден за проверка.

"Това е планина. С оглед на така получената информация, потърсихме съдействие от хора планинари и специалисти, които са членове на делтапланеристки клуб. Те откриха детето", добави той.

"Версиите бяха много, нито една не е отхвърлена, но здравата логика сочеше, че трябва да бъдем в планината. По отношение на оцеляването, знаехме, че той може да издържи и дни в планината. Разговаряли сме с хора, които познават много добре аутизма и имахме уверение от тях, че той ще издържи", увери Млеканов.

Откараха за преглед Сашко в „Пирогов”, открит е край изоставен заводДетето е било контактно, поискало е вода

Намериха 12-годишния Александър от Перник