Градският съвет на БСП в Пловдив  днес ще проведе своята отчетно-изборната конференция която трябваше да се проведе на 15 март, но бе  отложена заради ограничителните мерки от правителството. Три месеца по-късно разместване в нагласите на социалистите няма, а тъкмо обратното – разривът между двата лагера е все по-голям.

Извън отчетите и анализите, безспорно точката, която приковава вниманието е избор на нов председател на Градския съвет на социалистите. Номинирани са осем души, но вече са ясни двамата основни претенденти – Георги Гергов и Иван Петков – Бебето. Другите номинирани са настоящият председател Красимир Трифонов, Атанас Петков, д-р Любомир Паунов, Йордан Василев,  Христо Бозуков и Юри Хоптериев.

На предишната конференция Гергов сдаде поста на градски председател на партията, но остана областен шеф на БСП. Въпреки че досегашният председател на БСП – Пловдив се води от обкръжението на Гергов, той е дълбоко непознат за хората извън партията.

Очаква се този път Гергов отново да пожелае да заеме поста, от който се оттегли. По този начин той още повече ще консолидира социалистите в Пловдив и областта. Бизнесменът води яростна битка срещу председателя на БСП Корнелия Нинова, като на последния пленум той публично поиска тя да си отиде, тъй като е „вредна за БСП, вредна за България”.

От другата страна ще е бившият общински съветник Иван Петков – Бебето. Той е от крайните вътрешнопартийни опозиционери в Пловдив, но твърд поддръжник на председателя на партията Корнелия Нинова.  Бебето направи и показно събитие в началото на годината, когато покани Нинова на нея. Изненадващо шефката на социалистите дойде под тепетата след двугодишна пауза, за да засвидетелства подкрепа към Петков.

 Вероятността хората на Корнелия Нинова да спечелят Пловдив е малка . Изборът ще бъде с  таен вот от 132 делегата, излъчени  от районните конференции. Те ще трябва да проведат четири избора, освен за Председател  на Градския съвет, така и за  Председател на ГКК, членове на Градски съвет и на  Градската контролна комисия.