Какви ще бъдат промените в платеното паркиране в Пловдив и кога? Община Пловдив работи по две стратегии за промяна на паркирането срещу пари – за запазените места със скоби и тази на Синя зона и Зелена зона.

В момента Зелена зона в Пловдив има в Капана, където може да се паркира само с талони, но там статутът ще бъде променен, макар и със същия режим за спиране.

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов заяви, че в момента се чертаят схемите за местата, които биха обхванали новите места на Зелената зона. 

„В момента приоритет ни е срещата с „Индра“ в сряда за Транспортния проект, след това започваме да работим по зоните за паркиране“, каза Чонов.

Идеята на Зелена зона е да се обособи в  периферията на Централна градска част, както и  другите места по райони, където има струпване на автомобили и има проблем с паркирането.

TrafficNews научи, че се предвижда цената Зелена зона да бъде 1 лев, а тази на Синя зона да скочи до три лева на час!

„Все още е рано да се говори за цени. Общинският съвет трябва да реши каква да е цената за паркирането. Идеята е обаче в Зелена зона да е доста по-евтина, отколкото в Синя зона. Улиците, които попадат в Синя зона ще си останат в нея, а в зелената ще влязат само нови участъци.  Ще запазим за живущите възможностите за талони за годишно паркиране за първа и втора кола. ”, обясни зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.