Ще има ли бум на новорегистрираните пловдивчани по настоящ или постоянен адрес? Отговорът вече изглежда реторичен, след като дълги опашки се извиват от сутринта пред отделите на ГРАО в шестте района на Пловдив.

Въпреки че властите заявиха, че хората, които нямат адрес в областните центрове, не е необходимо го сменят, а само да попълнят декларацията, редица жители на Пловдив, решиха да се подсигурят.  В момента масово се издават удостоверения за временен и настоящ адрес.

От години е известно, че в Пловдив живеят десетки хиляди, които нямат никакъв адрес тук. Масово новодомците под тепетата  не се регистрират на новите си адреси, а тези, които се дават под наем не се декларират пред градските и данъчните власти. Причината е ясна – по тази начин се пести от данъци, като се използва възможността за единствено жилище. МПС-тата също са регистрирани в други области и общини, където ставките са по-малки.

Въпреки огромния бум на строителството под тепетата и все повечето хора, които се заселват, данните от ГРАО са показателни –  жителите на Пловдив намаляват! Това показват таблиците за последните три месеца.

Така към 31.12.2019 година в Пловдив настоящ или постоянен адрес имат точно  384 282, от които 338 029 с настоящ адрес също в града, а тези с настоящ адрес извън населението място са 46 253  души.  На тези, които се водят с настоящ адрес в Пловдив са 372 307.

Към 15.03. 2020 година на практика хората в Пловдив с адрес – постоянен или настоящ намаляват и те са  - 384 169 души, което е с 113 по-малко. Това се дължи на хората, чийто постоянен адрес е променен, тъй като хората с настоящ адрес в Пловдив леко се е покачил и е – 372 388 души.

От таблиците е видно, че само районите „Южен” и „Западен” имат положителен прираст, а всички други е отрицателен. Дори в район „Тракия” хората са намалели.