България условно се разделя на 6 клъсера от области, в които ще се следи поотделно ситуацията с разпространението на коронавируса. Ако се налага, ще бъдат въвеждани допълнителни мерки във всеки клъстер. Вътре в клъстера ще могат да се използват по-добре и наличните интензивни легла и да се прехвърлят пациенти от една област в друга. Това е едно от решенията, които влизат новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Планът бе представен от министър-председателят Кирил Петков в Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстват министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.

"Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", каза в началото на пресконференцията министър-председателят.

Той посочи също, че картата с разпространението на COVID-19 във всеки от клъстерите ще бъде показвана на българското население, така че хората да виждат какво се случва. Ще има и прогноза какво ще се случва в следващите 5 дни, така че родителите и бизнесът да могат да планират времето си.

Ще бъдат обособени и четири етапа за разпространението на коронавируса, според които ще се въвеждат нови мерки. Те ще зависят от заетостта на интензивните легла. При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки. При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят. При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи. При 80% заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини. При 4-то ниво няма да бъде приложим и зеленият сертификат, тъй като на практика обектите ще бъдат затворени. 

Петков представи и 10 мерки за подкрепа на засегнатите от пандемията. Мерките са „60 на 40”, Проект „Патронажна грижа+”, Проект „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”, през ББР програма „Възстановяване”, през ББР програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.

Петков обяви и нова, десета мярка. „Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще ма 20 процента безвъзмездна помощ от средните  нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. "Ако вашият бизнес е затворен зарази етап 4,  държавата ще ви подпомогне за затворените дни”, обясни той.

„В плана за справяне с петата вълна сме отчели характеристиките на Омикрон. Очаква се голямо натоварване на здравната система. До този момент разполагаме с данни, но те не бях вкарани в модел за прогнозиране. Наличието на медицински персонал също ще бъде взимано предвид. Тяхната заболяемост ще бъде един от критериите за преминаване за налагане на по-строги мерки. Поставя се срок от 3 до 5 дни за обявяване на затягане на мерките, при преминаване в нови зони”, поясни Сербезова.

Новото в Националния план е отчитане на спецификите на Омикрон, необходимостта от правителствен подход и координация на отделните министерства. Затова в пандемичния комитет участват представители на всички министерства. Налага се и използването на областен подход заради големите разлики при свободния брой на интензивни легла, допълни здравният министър.