Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. На „Дондуков”2 днес се явиха от „Демократична България”.  Държавният глава изрази притеснение за това, което се случва в Народното събрание, като според него не това искат избирателите. Христо Иванов пък му отвърна, че един кабинет не трябва да бъде на всяка цена, а измененията на изборния кодекс е показала, че не са извлечени уроците, което не е добър знак.

"В парламентарната република парламентарно представените политически сили  са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии. няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. напротив – НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество – труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и ви уверявам, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички -  консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление и за решаване на важните проблеми – отива в друга посока. В посока нарастване на конфронтацията и чертане на нови разделителни линии", посочи държавният глава. 

„Това са поредните консултации в един все по-труден свят и по-трудна ситуация”, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов. Според него шансовете за съставяне на кабинет ще е трудно.

„Аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставянето на кабинет.  За да е стабилно обаче правителството, се изисква поставяне на приоритети и създаване на конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта”, допълни той.