Пословичният рестарт на зоопарка в Пловдив отново се сблъска с извънредните обстоятелства в страната.  Вече 12 години града под тепетата няма зоопарк, а 8 години той е строителна площадка. Кметът Здравко Димитров заяви, че възможно най-скоро зоопаркът ще отвори, като ще се направи нова процедура, а договорите с фирмите строител и надзор ще бъдат прекратени.

През февруари започна и обследване, като трябваше до 3-4 седмици да стане ясно какво е състоянието на съоръженията в него.

Обследването обаче удари на камък, тъй като много документални неща са във фирмата надзор, която също трябва да се включи в оценката на амортизацията. Нейната централа обаче е в София, а заради ограниченията в пътуванията заради COVID-19, нейни служители не са идвали в Пловдив, обясни ресорният зам.-кмет Пламен Райчев. Той се надява, съвсем скоро процедурата по обследване да приключи и да стане ясно каква ще е амортизацията на зоопарка.

След това ще се прекратят и договорите с двете фирми – надзор и строител. При обследването трябва да стане ясно и колко дейности има извършени  от фирмата изпълнител „Запрянови – 03”, които не се разплатени.

В същото време скоро ще се гласува в Общинския съвет и предложението за за закриването на ОП „Зоопарк – Пловдив”. В сайта на Община Пловдив вече е качена аргументацията за административната реформа .

Тя ще е просто да бъде закрито ОП-то и да се отмени неговия правилник. Цялата материална база ще бъде прехвърлена към ОП „Зооветринарен комплекс”, който отговаря за безстопанствените животни. На практика, докато зоопаркът бе работещ, той бе именно към Кучкарника

Все още не е ясна съдбата на заетите в зоопарка, вероятно те ще бъдат прехвърлени към другото ОП. За последната година ОП „Зоопарк – Пловдив”, което без създадено преди четири лета, изхарчи 176 хил. лева за издръжката. В това число влизаха заплати на служителите, ток, вода и храна за 12-те маймуни.

В Бюджет 2020 има заложени 600 хиляди лева за довършването на зоопарка, но след приключване на обследването на съоръженията, ще стане ясно колко пари са нужни, за да се построи зоокъта.