"Склонен съм да мисля, че има нужда от разхлабване на мерките, но в никакъв случай то не трябва да е тотално." Това постепенно освобождаване на някои неща, като сваляне на маските, разходките в парка и планината мисля, че е добре. Но матурите примерно да бъдат през месец май мисля, че ще бъде грешка, както и тръгването на децата на ясли и градини. Не мисля, че училищата трябва да се отварят до края на май." - това коментира в предаването "Събуди се" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов 

Относно трите сценария, очертани от проф. Димо Димов на сутрешния брифинг, проф. Балтов споделя, че според него за България най-реалният е този с малките пикове и всичко ще продължи до 2021 година. 

"Ситуацията е страната в момента ще доведе до поддържане на едно по-продължително плато и след това ще има по някой "малък взрив", като този в страческите домове, който ще се появява, ще се контролира , след това случаите ще намаляват и ще се появяват на друго място. Неминуемо този вирус не може да бъде изчистен и да кажем oт днес вече няма COVID-19" - казва Балтов. 

Според него, за да има втори пик, трябва да бъдат отворени всички граници и на друго място също да има пренесена инфекция. 

Три сценария за развитието на коронавирусаТрябва да се намери баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот, каза Димо Димов