Три основни сценария за развитието на коронавируса, публикувани от Международната общественост, представи на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб секретарят на щаба Димо Димов.

Първият предвижда серия от повтарящи се малки вълни в период до 2 години, които ще се проявяват и през лятото, и очаквана тенденция за намаляване през 2021 година.

Вторият сценарии – по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 година, което е типично за сезоните респираторни заболявания, и последващи една или две по-малки вълни през 2021 година.

Третият сценарий, така нареченото бавно изгаряне на причинителя,  възникване на отделни случаи, но без ясно изразени симптоми, се очаква да се развие в период между 18 и 24 месеца и да има значителна активност на вирусната инфекция.

Обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, в които може да се намери баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот. В тази връзка, както и в нашата страна следваме тенденцията на постепенно поетапно либерализиране на ограничителните мерки и мероприятия, като ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект. Това е част от модела, който следват всички страни. Това и моделът, който прилагаме в България”, посочи Димов.