Сериозен ремонт на Наредбата в Община Пловдив за местодомуване на МПС смята да направи кметът Здравко Димитров. Още по време на предизборната кампания той заяви, че има сериозни забележки към Наредбата и вече се търси вариант, при който скобите да бъдат премахнати.

„ За мен тази наредба не е работеща. На практика срещу 20-30 лева се държи едно паркомясто по цял ден. Ако отидем сега с вас в централна градска част,  ще видим, че няма къде да се спре.Човекът си е платил,в правото са си, но реално със скобите  паркоместата намаляват наполовина. Искам да създадем работещ  механизъм, с който да преработим тази наредба. Задал съм на районните кметове и експертите да направят анализи и предложения и да видим кое  е най-доброто”, каза Димитров.  Според него един от вариантите е да се мине към система като служебния абонамент, но с друг часови диапазон.

Например през деня  паркомястото да е свободно, а между 18:00 и 8:00 часа сутринта да е запазено, както и през почивните дни.  

„За да сработи подобна система обаче всички трябва да помагат, както и самите хора, за да не се допускат злоупотреби”, каза още кметът. Тепърва обаче ще се правят анализи и какви варианти биха били най-удачни.

Друга промяна в паркирането в Пловдив ще е въвеждането на Зелена зона в периферията на Централна градска част и в другите места по райони, където има струпване на автомобили и има проблем с паркирането.

„Общинският съвет трябва да реши каква да е цената на тази нова зона. Ако например в Централна градска част е 2 лева, то разумна цена би била 1 лев по периферията. Ще запазим за живущите възможностите за талони за годишно паркиране за първа и втора кола. Вървим в тази посока”, каза зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Какво казаха още Здравко Димитров и Тодор Чонов, вижте в интервютата им.

Здравко Димитров: Обединим ли се около важните неща за Пловдив, уверен съм, че ще ги постигнемКметът на Пловдив за стила на управление, какво е залегнало в програмата му и кои ще са приоритетите му

Тодор Чонов: Ежемесечно в Пловдив влизат 5 млн. коли – въвеждаме спешни мерки срещу задръстваниятаРазширяват обхвата на платеното паркиране – правят Зелена зона с преференциални цени