Началникът на "Охранителна полиция" в СДВР Борислав Муеров определи действията на полицаите със сълзотворния газ пред Министерския съвет като "напълно правомерно действие" срещу нерегламентиран протест.

По думите му това е направено с цел спасяването на затиснати хора.

На брифинг Муеров подчерта на няколко пъти, че след като демонстрантите не са се подчинявали на никакви разпореждания, водачът на полицейския бус, в който били притиснати протестиращи, решил да го използва.

"Там са доста променящи се атмосферните условия. Когато натиснал бутона на спрея е било нормално, но после веднага се е обърнало течението на вятъра така, че всички са пострадали от самия спрей", обясни полицейският шеф.

Полицаи без противогази, каски, очила… Самообгазяването като самобичуване! ВИДЕОЕксперт за куриоза с лютивия спрей: Полицаите ни не са подготовени за безредици

Началникът на "Специализирани полицейски сили" и ръководител на операцията Радослав Стойнев беше категоричен, че униформеният е имал добър поглед върху ситуацията и е решил, че няма време да слиза от буса, за да пръска със спрея.

"По-добре е че полицаите са се разплакали, грижейки се за обществения ред. Важното е, че хората не са били притиснати и наранени", допълни го Муеров.

Защо обаче полицаите не са били със защитно облекло?

Полицаи се напръскаха със сълзотворен газ в София ВИДЕОВместо протестиращите, униформените обгазиха себе си

"Когато има такова мероприятие и оборудваме полицейските служители със снаряжение, ефектът е отрицателен спрямо гражданите", отговори началникът на "Охранителна полиция" в СДВР.

Кадрите, на които се вижда как предимно служители на реда страдат от ефектите на сълзотворното вещество, предизвикаха множество коментари в социалните мрежи.