На проведения днес протест срещу правителството на ГЕРБ пред Народното събрание се стигна до сбълъци между протестиращите и полицията. Демонстрантите се опитали да пробият полицейския кордон за да спрат движението по бул. ”Цар Освободител”, но без успех. В отговор полицията използвала лютив спрей, който отблъснал протестиращите, но задушил и самите полицаи.

Протестът бе организиран в социалните мрежи и се очаква утре да има нова демонстрация от 17:30 ч. Днешното шествие премина през Народното събрание, Министерския съвет и Президентството, след което се отправила към бул. „Витоша” и се върнала обратно към парламента.

Протестиращи с жълти жилетки излязоха пред парламента, искат оставки СНИМКИНа протеста се събраха 100-тина недоволни и още толкова полицаи

Протестиращите се обявиха за борба с корупцията, нова конституция и предсрочни избори. Основното им искане обаче бе провеждане на национален референдум за промяна на системата на управление към пряка демокрация.

„Целта на протеста ни е да се съберем достатъчно много и тъй като сме в правото си на обсада на парламента да пробием, при втория си опит полицейския кордон и да достигнем вратите, и то с такъв устрем, че да излезем от другата страна. Ние няма да ги осъждаме, те сами се осъдиха с делата си. В сряда, в 14 ч. ще бъдем достатъчно много повече отсега, за да свършим каквото трябва”, заявява пред Бгнес Спас Мантаров, който е организатор на протеста.

Фейсбук завря от коментари за действията на полицията. В повечето от тях хората осъждат действията на органите за реда , а в други се подиграват на  безслието им, отбелязвайки факта, че полицаите били повече от протестиращите.