По-скъпа Синя зона в Пловдив от 1 април, но съвсем не на шега, местата ще бъдат доста по-малко за паркиране в центъра на града. Утре общинските съветници ще вдигнат цената за престой от 1,5 лева на час на 2 лева. В следващите два месеца ще е необходимо технологично време, за да бъдат сложени новите табели с цената за паркиране.

Според кмета поскъпването с 50 стотинки на час е разумно, като се има предвид, че други формации са предложили 3 лева.

„Може бе един ден цената на Синя зона ще стане 3 лева. Увеличението е само една от мерките за подобряването на качеството на въздуха.  Ще заложим повече средства за градски транспорт, продължаваме да развиваме и велоалейната мрежа в града”, каза Тотев.  Други големи булеварди към момента няма да попадат в обхвата на платеното паркиране.

Местата за паркиране обаче ще намалеят. Причината е, че ще има нова организация на паркирането по улиците „Отец Паисий” и „Христо Г. Данов”. Там паркирането ще стане успоредно, като ще се разширят тротоарите.  По „Иван Вазов” ще бъдат премахнати най-много паркоместа.  Освен паркинга до Военния клуб, в зоната около Тютюневия град ще бъде забранено паркиране.

Община Пловдив ще закупи и 20 нови паркоавтомата, с които ще може да се плаща за период от 15,30 или 45 минути, което ще бъде по-практично.