Родителите на деца с увреждания изградиха пункт до сградата на Община Пловдив, на който се събират подписи в подкрепа на техните искания. До днес са събрани над 500 подписа. След приключване на подписката тя ще бъде предадена на Национално представените организации на хората с увреждания. В края на месеца е предвиден общ национален протест.

Днес при майките на деца с увреждания се спря кметът на Пловдив Иван Тотев. Той бе помолен за съдействие и логистична подкрепа, когато в града се организират различни мероприятия, които са част от протестните действия.

В понеделник десетки родители се събраха пред сградата на Общината с настояване за достоен живот на децата си. Протестиращите искат държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

Хората са единодушни, че протестът им е мирен. Майките декларираха, че няма да опъват палатки, но ще има постоянно тяхно присъствие в градинката встрани от кметството.

Законопроектът за интеграция на хората с увреждания, който подготвя социалното министерство, предизвика недоволство. Протестиращите майки обявиха, че напускат работната група, защото голяма част от текстовете са преписани от сега действащия закон и на 30 юли ще излязат на ефективен протест.