Пловдив стопанисва безсрочно Небет тепе. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет, когато трябваше да се гласува точка в дневния ред, с която градската управа иска от държавата управлението на археологическия паметник на културата. Кметът Здравко Димитров бе внесъл предложение обектът да бъде предоставен за още 10 години, тъй като договорът изтичал през 2019-а. След запитване към Областна управа се оказало, че не се налага такова решение  да се гласува, защото настоящият договор става безсрочен. 

Намерението, което нееднократно бе декларирано, е Общината да кандидатства за финансиране на стойност близо 10 милиона лева по програмата „Региони в растеж” за културна инсфраструктура.  Процедурата за предоствяне на безвъзмездна финансова помощ „Развитие на туристически атракции” по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм” има за цел да подкрепи недвижими културни ценности със световно и национална значение, които притежават значителен туристически потенциал.

Проектното предложение включва както дейности за реставрацията и консервацията,но и останалите допустими дейности, за да се стигне до оформянето на цялостен, интегриран жизнеспособен туристически продукт.

Финансовата рамка на програмата е 9 779 150 лв. за паметник на културата от национално значение. Финансирането по процедурата е комбинация от безвъзмездни средства, които не могат да надхвърлят 85 процента от общата стойност на проекта, и собствено финансиране.

Как точно ще изглеждат двете зони, защото вече има готови проекти на арх. Румяна Пройкова – за Небет тепе, и на арх. Галина Пировска – за Източната порта, ще разберем в детайли по време на общественото обсъждане на 7 януари от 16.30 ч. в Общинския съвет.

 „Небет тепе” е недвижима културна ценност с категория „национално значение”.  „Източната порта”  е с площ от 2529 квадратни метра и също е археологически паметник на културата от национално значение.