Пловдив ще се нареди до Барселона, Рим, Лисабон и други перли на Европа, като домакин на  14-та Международна конференция за консервация на мозайки. Днес кметът Иван Тотев и  Гайл де Гишен – почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки, подписаха споразумение, по силата, на което следващият голям форум ще се проведе в Пловдив.  Той ще се състои през октомври 2020 година.

За първи път подобна конференция ще се проведе в страна, която няма излаз на Средиземно море.  Досега всички форуми са били Испания, Франция, Италия, Португалия, Кипър, Тунис и Мароко. Причината е, че именно в страните, разположени на Средиземноморието се откриват античните мозайки, останали от времето на Римската империя.

Организацията ICCRM e основана през 1977 година в Рим, за да преустанови практиката мозайките да бъдат махани от оригиналните им места и поставяни в музеи.  Тогава  група реставратори от различни страни започват кампания за експонирането им на местата, където са открити, разказа де Гишен.

„Докторите” на мозайките, както ги определи  Гайл де Гишен,  от всички страни се събират на всеки три години, за да черпят опит едни от други. След това се издава и книга, която разкрива практиките и откритията при реставрацията на мозайки през този период.

По думите на Гишен от организацията са имали два избора – форумът да се проведе в Пловдив или в Йордания, но те избрали именно града под тепетата. Той поздрави Общината и кметът Иван Тотев за усилията, които полагат за реставрацията на мозайките и обектите като Малката и Голямата базилика.