Петиция с искане да бъде спряна продажбата на 370-те дка гора в пазарджишкото село Црънча, стартира в платформата за петиции в интернет. Тя е стартирана късно вечерта в понеделник и вече е събрала близо 800 подписа и над 1000 споделяния. 

Тя е създадена от всички подкрепящи каузата за бъдеще на село Црънча, Пазарджишко. 

"От древни времена нашите предци са възприемали природата и гората като тяхна и свещена обител. Днес сме изправени лице в лица, пред алчността и наглостта на местните управници, да продават на парче Родопа планина! Във времена, когато природата бива все повече оценяна и пазена, част от белите дробове на община Пазарджик са обявени за продан на таен търг, продавайки гората над с. Црънча, общ. Пазарджик. Црънчанската гора е сложена вече на тезгяха за продан. Не са уважени нито подписката от 2019 г. от над 600 жители срещу продажбата , нито отрицателните становища на кмета на селото, обществения съвет за развитие на Црънча, както и на фондацията за бъдеще на Црънча. Не са допуснати за разглеждане на заседанието на Общинския съвет нито съответните становища по същество, нито са запознати общинските съветници с изложените мотиви против продажбата на гората. " - се качва още в онлайн платформата.

Петицията може да видите и подпишете ТУК.

Както TrafficNews съобщи, предложението на кмета на Пазарджик Тодор Попов за продажба на 370-те дка гора в пазарджишкото село Црънча бе одобрено след заседание на общинския съвет. 26 съветници гласуваха "за", 9 "против" и 4 въздържали се. 

На заседанието не и кметът на Црънча Ангел Руков, който бе твърдо против подобна сделка. "Црънчани не искат пари, искат си гората. Тук съм от името на цяло село." - заяви той. 

Продажбата на част от Родопа планина ще се осъществи чрез публичен търг с тайно наддаване с начална тръжна цена 969 427 лв. по оценка, определена от оценител на имоти  при данъчна оценка 707 873.30 лева.

ВАС е решил, че гората в местността “Лаанджова кория” край село Црънча не е гора и дава възможност на общината да продава.

Одобриха продажбата на 370-те дка гора в ПазарджишкоНе винаги решенията могат да се харесат на всички, заяви кмета на Пазарджик Тодор Попов