Прието бе предложението на кмета на Пазарджик Тодор Попов за продажба на 370-те дка гора в пазарджишкото село Црънча. Това стана ясно след днешното заседание на общинския съвет в града. 26 съветници гласуваха "за", 9 "против" и 4 въздържали се. 

На заседанието имаше и представители на Црънча. Кметът Ангел Руков бе категоричен, че е твърдо против подобна сделка, а мнението му подкрепят всички хора от селото, които не желаят част гората да бъде продадена. Руков допълни, че с този един милион Община Пазарджик няма да се оправи, както и Црънча с 200-тата хиляди лева, които евентуално ще получи.

"Вички в селото са против подобна сделка. Црънчани не искат пари, искат си гората. Тук съм от името на цяло село." - заяви Ангел Руков. 

"Не бива да се спекулира с темата за продажбата на гората. С морални аспекти трудно се управляват финансови ангажименти, а в тои момент всеки лев е важен за Общината. Управлението е отговорност и не винаги решенията могат да се харесат на всички.
Понякога се взимат решения, които не са обществено приемливи, но са наложителни. Няма гаранция дали въобще ще има желаещи да купят тази земя." - каза от своя страна кмета на Пазарджик Тодор Попов.

Освен цялата група на „Новото време“, за сделката гласуваха част от съветниците на ГЕРБ и тези на Арлин Антонов. Категорично против се обявиха колегите им от БСП – Солов, АБВ, „България на гражданите“ и БЗНС.

Все пак, общинските съветници вписаха в днешното си заседание, че 20% от парите приходите, при евентуална продажба, ще отидат за благоустрояването на с. Црънча.

Припомняме, че продажбата на част от Родопа планина ще се осъществи чрез публичен търг с тайно наддаване с начална тръжна цена 969 427 лв. по оценка, определена от оценител на имоти  при данъчна оценка 707 873.30 лева.

ВАС е решил, че гората в местността “Лаанджова кория” край село Црънча не е гора и дава възможност на общината да продава.

Споровете между Тодор Попов и црънчани по тази тема се водят поне от три години. Продажбата на гората ще се случи въпреки волята на цяло село, въпреки годините на усилия и битки от страна на хората, въпреки над 600 подписа на црънчани. 

Хората от селото са готови да протестират с имейли, съобразявайки се с извънредното положение в момента. 

"ДАЛИ НЕ Е ВРЕМЕ ДА ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА НА ЦРЪНЧА, ДОСПАТСКО И ПОИСКАМЕ ДА НАПУСНЕМ ОБЩИНА
ПАЗАРДЖИК!!! Община Пазарджик, вече не крие отношението си на мащеха към Црънча и црънчани.
Гората ни вече е на тезгяха за продан..." - пише жител на Црънча, гневен след взетото решение днес. 

По време на пандемията: Продават на таен търг гората в ПазарджишкоПродажбата ще се осъществи въпреки волята на цяло село Црънча и години усилия и битки от местните жители