Първият хеликоптер за спешна медицина ще пристигне в средата на януари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов уточни, че от новата година страната ни вече ще е с въздушна линейка, а до април 2026 г. трябва да разполагаме с общо 6 хеликоптера, които ще бъдат използвани и за други цели.

Този проект е пилотен за България, в него е предвидено осигуряването на един хеликоптер.

„Той е произведен, направен е първият му тестов полет. Надяваме се в края на януари – началото на февруари той да може да поема случаите на спешна помощ“, каза проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването.

Медицинските хеликоптери ще летят само в светлата част на деня - 30 минути след зазоряване и 30 минути преди свечеряване, през първата една година. Причината за това е европейско изискване за новорегистрираните въздушни оператори. След първата година хеликоптерите ще започнат да извършват и нощни полети, ако това се налага.

Днес в Министерството на здравеопазването бе представен напредъкът по проекта "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж"  2014-2020 г. Общата му стойност е 22,2 млн. лв, от които 18,9 млн. лв. са европейско финансиране, а 3,3 млн. лв. са от национално. Именно през този проект е закупен и един от хеликоптерите. Останалите 5 са взети с пари по Плана за възстановяване и устойчивост.