По образование е юрист, а по призвание - вятърът на промяната. Практикува по специалността си още в университета, а след като завършва образованието си, започва работа в държавната администрация. Прекарва зад бюрото около 5-6 години, но бързо си дава сметка, че работата между четири стени не е нейното нещо. Хвърля дипломата си и започва да работи като стюардеса в една много далечна от нашата култура страна - Дубай. Там прекарва година и половина от живота си, но решава да се върне у дома, в България.

Името и е Цветина Петкова. Голямата и цел - да върне младите хора в пределите на родината. Начинът да я постигне е като превърне обезлюдяващите села на България в средище за предприемачи и хора, работещи на свободна практика. Да привлече както сънародниците ни, така и чуждестранни бизнеси и да използва потенциала на страната ни, която е наричана от мнозина дигиталния хъб на Балканите.

Така стартира първия си проект - “НомадскоЕдинение”, което впоследствие прераства в своето естествено продължение - “ZeroStart”. Идеята е предприемачите да се върнат към природата и да работят в една различна среда, далеч от бетоновата джунгла и шума на града.

Голямата и идея обаче започва с едно простичко решение за промяна. Решението да замине за Дубай.

"Не можеше това да е живота, трябваше да има нещо друго. Просто не си представях, че това нещо е за мен. Знаех, че трябва да се случи нещо различно. Тогава бях на 26 години. Какво щях да загубя? Да стоя на бюрото? Стига глупости… Една година по-късно се явих на интервю и ме взеха", разказва пред TrafficNews Цветина.

И така заминава за Обединените арабски емирства, където прекарва година и половина от живота си.

"Знаех, че няма да продължи повече, защото за мен това беше една авантюра, да помисля какво искам да се случи с мен, къде, защо, как… И всъщност това отвори сетивата ми. Тогава се убедих, че няма нищо страшно да промениш средата си и това, което досега си правил. Разбрах, че няма как да се боря с вятърни мелници, че има едни други хора, други изживявания…"

Пътува много - докосвала се е до далечната Австралия, посетила е Нова Зеландия, Южна Африка. Срещала се е с всякакви хора, но винаги нещо и е липсвало.

"Навсякъде хората търсеха едно и също нещо - природата и естествения начин на живот. Липсва им интимността. Това, което отличава България е духовността и това го казват всички хора, които са били в чужбина, независимо дали са родени тук, или не. След всичките тия пътувания разбрах, че България за мен е свобода. Усетих корена си, разбрах, че имам всичко, което ми трябва, тук, в родината си - природа, ресурси, възможности...", разказва още Цветина.

И решава да се върне, за да бъде у дома. Но освен това приема и мисията да накара и други млади хора да вземат същото решение като нея. След известни проучвания попада на идеята за co-working и co-living пространствата и така през 2017 година стига до “Номадско Единение” - проект, който стартира съвсем сама с идеята, че иска да живее извън шума на големия град.

Решава да реставрира къщата на баба си и дядо си във вилната зона Зелин край Ботевград и да я превърне в едно общо пространство, което да се посещава от предприемачи и дигитални номади не само от България, но и от цял свят.

Преди да започне да действа, Цветина прекарва една година в проучвания, в осъществяване на различни контакти. Така постепенно идеята й започнала да придобива по-конкретна форма и проектът се популяризирал от уста на уста. След това се включват и много хора, които припознават каузата ѝ и благодарение на тях проектът се развива. Формира се екип и постоянно ядро от архитекти, дизайнери, строители, кулинари и артисти. Най-голяма подкрепа получава от своя баща.

И така, съвсем естествено се ражда и идеята за ZeroStart - програма в рамките на 5 дни, в която предприемачи трябва да създадат реален и работещ проект и то в идилистичната природна среда. Срокът за записване на всички, които биха искали да участват, е до 12 май. Програмата е създадена съвместно с един друг амбициозен младеж - Петър Нефтелимов - една от многото съдбоносни срещи в живота на Цветина.

"Искаме да покажем на хората по-различен и алтернативен начин на живот. Създаваме творческа среда, в която старт-ъп компании, корпоративни екипи и дигитални номади се събират заедно и работят на място", посочи тя.

Покрай всичко това обаче въвличат и местните хора в целия процес, а това допринася и за икономическото развитие и популяризирането на целия регион. Голяма част от жителите в района са предложили безвъзмездната си помощ и така от миналата година осигуряват различни услуги просто защото истински вярват в каузата на Цветина.

ZeroStart е всъщност една малка стъпка в правилната посока. Голямата идея е все повече хора да се заразят и така да се създаде огромна мрежа от подобни места в цялата страна. Следващата стъпка е да превърнат цяло село, намиращо се на около 15 км от къщата, в предприемаческо средище.

Успехът е налице, но за да се постигне нещо толкова мащабно, със сигурност има и трудности. Самата Цветина много пъти се е удряла в стени. Казвали й, че се бори с вятърни мелници и нищо няма да се получи. Най-големият и страх е самотата - да си сам в разбиранията си, сам в действията си. Но бързо си дава сметка, че това съвсем не е така.

"Голямото предизвикателство е точно този сблъсък, когато ти казват, че си луд. Нямах парите, нямах контактите. Но нямах какво да губя, казвах си, че ще стигнем до там. Никога не съм искала да се откажа, но има една самотност, която изпитвам на моменти. Вселената обаче точно тогава помага и те свързва с правилните хора".

Затова и не вярва в случайности и е напълно наясно, че всяко нещо, което се случва в живота на даден човек, има своята причина. Решенията, които е взела в живота си, се оказват съдбоносни, без дори да го подозира, а всяка среща с хора - важна. Затова и в началото, когато идеята за нейния проект още е била в зародиш, Цветина седнала и написала на един лист всички хора, които и били безкрайно интересни - предприемачи, инфлуенсъри, хора с будна мисъл. Хора, които би искала да срещне.

Споделя, че към днешна дата до 90% от тези срещи вече са се случили. И днес Цветина никак не е сама в това, което прави.

"Имаме подкрепата и на институциите. Никой не ме е спирал на нито един етап. Успях да въвлека една община като Ботевград, където работят млади и предприемчиви хора. Беше интересно в началото, когато отидохме, за да им обясним какво искаме да се случи, защото решиха, че ще им искаме пари, но видяха, че не е така. Инвестираме изцяло собствени средства. Хората трябва да спрат да повтарят, че "държавата не прави нищо", защото те са държавата, а не чиновниците, не институциите. Те трябва да са просто инструмент, който да помага на хората да осъществят идеите си. От вас зависи".

Цветина е един млад и предприемчив човек, визионер с много идеи, много голяма мотивация. Когато започнахме разговора си, тя си поръча мляко с какао. 45 минути по-късно чашата и все още беше почти непокътната. Говори страшно много (в добрия смисъл, разбира се) и то с огромен хъс и енергия. Енергия, която е безкрайно заразяваща, кара кристалните и очи да светят с ентусиазъм и те кара да си дадеш сметка, че нещата не са толкова невъзможни, колкото ни казват. Колкото си казваме самите ние.

"Българите не осъзнаваме това единение. Не осъзнаваме това, че когато работим заедно, резултатите са невероятни. Всеки гледа в собствената си купичка, гледа на другия да му е зле, защото на него самия му е зле. Не трябва всеки да е сам за себе си. По-сладко е като си с другия и нещата се случват по-лесно. Има работа за всеки, има кой да те подкрепи.

Мисля, че през последните 30 години сетивата на хората са били много притъпявани - система на работа, начин на живот, на мислене… Във времето на Прехода не се случваше нищо. Хората са много смачкани, втълпено им е, че ако не работят от 9 до 5, ще умрат от глад. Младите хора, които не са излизали в чужбина, продължават да мислят по този начин, защото родителите им мислят по този начин. Това не им позволява да видят възможностите, но съм убедена, че нещата ще се случат".