Проектът за обновяването на Градската градина на Пловдив, известна като Дондуковата, е получил зелена светлина, научи TrafficNews.bg. Днес кметът на район „Централен” Георги Стаменов е бил в НИНКН, където е съгласувал заданието с експертите. Стаменов заяви, че близо 90 % от проекта е бил одобрен, като е имало дребни забележки по част от заданието, които ще бъдат коригирани.

Идеите на администрацията са в центъра на парка, да бъде изграден голям фонтан с водни ефекти, а останалите по-малки шадравани да бъдат превърнати в цветни арки.  Детската площадка също ще бъде обновена, а алеите ще бъдат намалени за сметка на зелените площи. Проектът за Дондуковата градина може да мине 2 милиона лева.

Паркът ще бъде част и от разширяването на забележителностите на Природонаучния музей. Зад него ще бъде направен ботанически кът с екзотични цветя, а освен това ще бъде направена и връзка с зала „Лотос” на Дома на младоженците. Там ще се направи мини „Джурасик парк” с останки от динозаври, както и модели на огромните влечуги.

Припомняме, че в понеделник  врати отвори кът „Тропика”, който представлява джунгла с над 200 екзотични пеперуди,  тропически растения, водопад, река и усещане за тази част на света.  Новият купол с пеперуди може да се посети срещу цена от 4 лева за възрастни и 2 лева за деца.С входа ще има и специална беседа от служители на музея.

Тъй като жизненият цикъл на пеперудите е много малък, на всеки две седмици ще бъдат доставени нови екземпляри, обясни директорът д-р Огнян Тодоров.

В същото време плантеариумът в музея вече има система за 3D и първият доставен филм. Той е на „Нешънъл Джиографик” и е за морските чудовища  и океаните.

Вижте повече в следващото ВИДЕО