Общинските съветници приеха с пълно единодушие предложението за отлагане на точките за закупуване на нова апаратура на КОЦ Пловдив. Предложението дойде от комисията по „Бюджет и финанси“, като искането бе решението за теглене на кредит и нова инвестиционна програма на Онкодиспансера да бъде гласувано след избора на нов директор на лечебното заведение.

Припомняме, че лечебното заведение има нужда от нов линеен ускорител от последно поколение, с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия.

КОЦ – Пловдив разполага с един линеен ускорител, закупен при изграждане на лъчетерапевтичния комплекс в центъра през 2015 година. Лечебното заведение е осъществило лечението на над 2400 пациенти след пускането на техниката в действие.

Необходимостта от закупуването на още един ускорител от последно поколение е продиктувано от големия брой пациенти, обслужвани от онкоцентъра, който осигурява лечението на нуждаещите се от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и голяма част от област Хасково, като броят на потенциалните пациенти е между 2,5 и 3 милиона души. Непрекъснатият поток пациенти чувствително е надвишил заложеното в проекта по ОП „Регионално развитие“, с чиято подкрепа бе изграден лъчетерапевтичния комплекс и техниката е под изключително голямо натоварване. Това налага неизбежни планови профилактики на ускорителя, лишаващи пациенти от пълноценна терапия.