Разкриха как ще протече мащабното тестване на пловдивчани, които трябва да покажат колко от жителите са се сблъсквали с COVID-19. Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кучнев посочи защо е избран Пловдив както и как ще протече самото изследване.

„Причините за избора на Пловдив не са една и две.  Първата и най-важна е, че изследването ще бъде представително за България. Търсихме място, където хем да има заболели, хем да не е като Видин с огромни огнища. Другата причина е, добрата организация и координация между РЗИ, областна и общинска администрация, медицинските заведения. Налични са няколко лаборатории, които могат да работят с ELISA метода. Досега не е правено подобно проучване в България, като тестването ще започне веднага щом имаме тестовете”, каза доц. Кунчев.  Той обясни, че изследването ще даде реална картина за това за това колко хора са се срещнали с вируса. Колко от тях имат антитела, като и какви.  Ще знаем къде се движим и къде се намираме в битката с болестта, то ще е нужно като специалисти, а и обществото иска такава информация. Доц. Кунчев обясни, че това не е масово тестване, а важно изследване за това как протича болестта. 

Изследването ще бъде водена от д-р Савина Стоицова, която има завършен курс за него, а и е ръководила подобни изследвания в Замбия и Полша за други заболявания.

Идеята е да посочат на картата определени точки, които да обхваната всички райони на Пловдив. Те ще бъдат поставени напълно случайно върху 6-те района на Пловдив.

„Ще пуснем писма и  изпратим екипи – поне 10.  На всяка точка ще се посетят по 30 адреса. Основната цел са домакинствата. Ще бъдат изследвани всички от домакинствата, независимо дали е един човек, двама или 14 души в едно жилище в Столипиново. Така ще има представителност на извадката – възраст, етнически групи и други”, каза доц. Кунчев. Той каза, че има редица искания от пловдивчани, които искат доброволно да се включват в изследването, но това не е възможно, тъй като методиката не го позволява.

 Всички посетени на адрес, ако се съгласят, ще попълнят декларация за информирано съгласие и анкети – били ли са болни, ходили ли са в чужбина, и контактували ли са с болни лица. Откажат ли посетените от екипите на РЗИ, МЗ и МУ – Пловдив да се включват в тестването – отиват на следващия адрес.

Кръвта ще бъде взимана вероятно в ДКЦ-тата, а организацията трябва да отнеме между 10 и 14 дни.

Очаква се следващата седмица да се издаде заповедта на министъра за екипите, които ще правят изследването. След това започва и организацията за обучаването на екипите и доброволците и намирането на хората, което ще отнеме около 10 дни, още толкова трябва за тестването им и накрая тежката част по статистическите данни.

„Това изследване не е бързо, искаме да го направим както трябва”, каза доц. Кунчев.