Община Пловдив ще има нов представителен автомобил, с който ще може да посреща гостите си по време на Европейска столица на културата. Почти сигурно новият автомобил на градската администрация ще e Volvo S90D5 Inscription, a цената й 118 хил. лева с ДДС.

 Градските власти пуснаха обществена поръчка за нов автомобил,  но след гаф в документацията, обявлението бе свалено. След това бе пусната нова, а на нея се явиха три фирми – „Мото Пфое”, „Авангард Мото 5” и „Селект Консулт Импекс”.  Комисията в Общината отстрани офертите на последните две фирми, които бяха предложили новата лимузина да бъде „Мерцедес”. Причината е пропуски в документацията и неотговарящи характеристики на поръчката. Така „Мото Пфое” ще достави новия автомобил на Общината, като се очаква това да се случи през юли. Следващата седмица ще бъде подписан договора с търговеца, тъй като все още изборът му може да се обжалва.

В сумата от 118 хил. лева без ДДС, освен доставката на новия автомобил е записано и изискването за неговото сервизно обслужване в следващите 5 години.

Новият автомобил на общината е най-високият клас, който се предлага от скандинавският производител.  Автомобилът е дизел, като работният обем на двигателя да е 1969 см3, а мощността 235 к.с. Екологичният клас  е  последната генерация на Евро 6. В параметрите е записано още, че максималната скорост на колата е 240 км/ч., а ускорението от 0 до 100 км/ч е за 7 секунди.  Автомобилът има над 40 екстри, които са последна генерация на компанията.  В това число влиза  адаптивен автопилот, автоматично потегляне и спиране при трафик и задръстване, асистент за спазване на пътната лента, автоматично спиране при опасност от удар, като дори предупреждение при умора на водача при засичане на жизнените му показатели. Сензори в климатичната система пък предупреждават за мръсен въздух и го филтрират.

Новият автомобил ще замени най-представителната кола на градските власти, която  е 10-годишен „Хюндай Соната”.