Около 50 души, ресторантьори, хотелиери и живеещи в Стария град, излязоха на протест тази сутрин на бариерата на улица „Съборна”, предаде репортер на TrafficNews.bg. Още е петък те входираха искане за проявата, която им бе разрешена от общинската администрация.

Хората недоволстват от новия пропускателен режим в Стария град и искат отмяна на рестриктивните според тях мерки. Те определиха решението на управляващите като незаконосъобразно и обявиха, че ще го оспорват докрай по съдебен път. Хората с имоти в резервата изразиха възмущение, че градските власти не желаят да влязат в диалог с тях.

Надписи, „Искаме оставката на зам.-кмета Велев”, „Кмете, не се прави така” и „Старият град е жив, не го убивайте”, бяха вдигнати от недоволните пловдивчани.

Основните искания на хората са:

Отмяна на влязлото в сила решение за нова форма на ограничен достъп на МПС до АИР „Старинен Пловдив“;

Диалог с общината за намиране на балансиран пропускателен режим, удовлетворяващ местните, бизнеса и властите;

Искане на оставката на ресорния зам.-кмет по транспорта Златин Велев. 

 „Категорични сме, че няма да оставим безумните мерки за допускане на автомобили в архитектурния резерват „Старинен Пловдив“ в този им вид. Обслужващите и зареждащите хотели и ресторанти не могат да изпълнят задълженията си, бизнесът не може да функционира нормално. Цари пълен хаос в реда за допускане на автомобили“, заяви за TrafficNews Христо Гюлев, който е и собственик на един от най-реномираните хостели в резервата. 

Припомняме, че от 1 ноември има нов режим за влизане с автомобили в Стария град от днес. Живеещите в архитектурния комплекс ще имат специален достъп за колите си, чиито номера ще се разпознават от електронна бариера, която ще се вдига автоматично. Това ще важи и за преподавателите в АМТИИ и в Биологичния факултет на ПУ „П. Хилендарски“. Студентите обаче няма да могат да паркират по улиците на Стария Пловдив, а родителите няма да могат да карат децата си в забавачката.

Кметът Иван Тотев коментира, че именно собствениците на къщи, хотели и ресторанти ще бъдат най- облагодетелствани от новия режим, но каза, че трябва да мине време, за да си видят предимствата.