Кой може да стане шеф на най-печелившото общинско лечебно заведение в Пловдив? Общо взето почти всеки с висше образование! Комплексният онкологичен център в Пловдив единствен от общинските здравни дружества, който генерира печалба от над 1 млн. лева, като за 2019 тя е 1,56 млн. лева. Това е повече от всички други  общински лечебни заведения взети заедно, а дори МБАЛ „Св. Мина” е на загуба от 400 хил. лева на година. 

В момента КОЦ-ът се управлява от д-р Парашкев Цветков, който спечели конкурса през 2017 година.  Неговият мандат обаче изтича и Общинският съвет трябва да стартира нова процедура за избора на директор. Предложението ще се бъде гласувано на сесията тази седмица, като то е от зам.-кметът Илия Кирчев.

Изискванията към поста се различават от другите общински лечебни заведения.  Там, за да се допусне до конкурс за общинско лечебно заведение кандидатите трябва да имат „магистър” по медицина, съответно дентална медицина, и/или квалификация по здравен мениджмънт или  „магистър” по икономика и управление.

Този конкурс обаче няма такива изисквания. В предложението е записано, че кандидатите трябва да имат  висше образование степен „магистър” и най-малко 5 години трудов стаж в областта на висшето си образование.

Това означава, че ако сте музикант и 5 години сте практикувал специалността си, може да се явите на конкурса и няма причина да ви върнат.Или ако сте бил адвокат на свободна практика.  Оценката ще се формира на базата на програмата за развитието на КОЦ- Пловдив за тригодишен период. В комисията пък са шефът на общинското здравеопазване и бивш шеф на Онкото д-р Калин Калинов, представител на РЗИ, юрист и общински съветници.

Оказва се, че причината за тези изисквания за конкурса са описани в заповед на Министерския съвет и Закона за лечебните заведения.

„Трябва да попитате Министерския съвет и Народното събрание защо са поставили такива изисквания за директори на комплексни онкологични центрове. Ние не можем да пуснем други изисквания към кандидатите, тъй като няма да отговарят на закона. В него е предвидено за различните типове лечебни заведения какви да са условията към кандидатите. Естествено, ако на конкурса се явят лекар и магистър по английска филология, ще предпочетем медика”, каза зам.-кметът Илия Кирчев.

Наредбата, която регламентира конкурсите, е на Министерския съвет е от 2010 година. През 2016 година обаче се правят промените в нея, с която отделят комплексните онкологични центрове, хосписите, кожно-венерическите центрове,  както и домовете за медико-социални грижи. За разлика от другите в тези медицински заведения не се изисква специално образование, за да бъдат управлявани.