"Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата", казва в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът Калина Константинова.

Вицепремиерът прави обръщението си, след като в обществото пространство се надигнаха поредица от въпроси какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май, когато приключва програмата за помощ.

"Никой никога не е обещавал нито на хотели, нито на кметове, нито на когото и да е било, че има възможност да останете в хотелите след 31 май по условията на хуманитарната програма. Тя бе създадена със срок до 31 май от първия ден. Ако някога някой ви е казал нещо друго, то той ви е излъгал. Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете", обяснява Константинова, която е категорична, че на улицата няма да бъде оставен нито един човек.

Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с ВЗ след 31 май продължава в държавните, общински и ведомствени почивни бази.

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за вашите специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на релокацията и цялостния логистичен план за преместването ви из страната. Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване? Това са само малка част от въпросите, на които трябва да ни отговорите, за да се погрижим по възможно най-добрия начин за вас, пояснява вицепремиерът.