Вероятно удължаване на ваканция на учениците, ограничен достъп до обществени сгради и масова дезинфекция, това са едни от мерките, които Община Пловдив взима срещу заразата с коронавирус по предписание на Националния кризисен щаб и Министерски съвет.  

"Знаете вече има случай на коронавирус. Няма нужда от паника! Дадени са насоки за предпазване от инфекция на гражданите, като ограничен достъп до обществени сгради, дезинфекция на градския транспорт. Вероятно ще се увеличи ваканцията, желателно е струпване на граждани на затворени места да бъде преустановено, както и да се ограничат максимално контактите между хората. Ние сме длъжни да направим всичко, което е необходимо", обясни кметът на Пловдив Здравко Димитров минути след срещата с Общинския кризисен щаб. 

Към момента учениците са в национална грипна ваканция до 11 март включително. По думите на Иванка Киркова ситуацията е динамична и на 12 ще се вземе решение на национално или местно ниво дали учениците да останат по домовете си за нов период.

Директорът на РУО-Пловдив припомни, че с указания на министър Вълчев всякакви мероприятия са прекратени, в това число зелени училища, екскурзии, посещения и т.н. Отпуските на учителите също ще бъдат ограничени. В момента се дезинфекцират всички училища, салони и санитарни помещения на територията на учебните институции.

Градоначалникът поясни, че на срещата са присъствали представители на всички медицински заведение, Българския червен кръст, Регионалното управление на образованието, както и районните кметове. 

Началникът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов обясни, че в болниците вече има достатъчна подготовка за коронавируса, но по думите му заразата може да бъде ограничена, като Китай е пример – вчера е имало само 40 случая за деня.

"Този вирус не е толкова опасен, смъртността касае хронично болни. По важно е хората да бъдат информирани, за да се справим със ситуацията. Към момента има заплаха от подобна епидемия, но имаме само четири случая. Заболяването може да бъде преодоляно. На 100 души 75 са преносители без никакви симптоми, от тях 18 имат такива, а тежко го прекарват едва 6-7%", поясни д-р Калинов.

Той призова хората да спазват указанията и да не се струват на едно място. Взети са и всички мерки срещу разпространението на заразата на публични места и учреждения, като ще бъдат осигурени дори маски за всички рискови служители. Обмислят се и други мерки като напояване на изтривалките с дезинфектант.

"Изградени са филтри в сградите, които има голяма посещаемост, като административните сгради. Например в пощите има струпване на пенсионери. Затова почистване и дезинфекцираме по три пъти на ден всички обществени сгради. Автобуси, таксита, гари също подлежат на тези мерки. От общината ще искат всички рейсове да се дезинфектират. Ще сложат дезинфектанти на общинските заведения, като всички ще бъдат с маски", посочи Калинов.

Към момента се изчислява каква ще е стойността на превантивните мерки срещу COVID-19 в Пловдив и предстои нужните консумативи за изпълнението им да бъдат осигурени в най-кратки срокове. 

"До края на работния ден ще имаме информация какво трябва да се купи. Няма да щадим средства, но трябва да се спазва и закона за обществените поръчки, ще се следят нещата, колко пари струва. В три лаборатории в Пловдив ще има бързи тестове за грип Б", съобщи още Калинов.