Възлагат съдебно-медицинска експертиза на Александър, който беше открит след 9 дни издирване. Това съобщи говорителят на окръжна прокуратура - Перник Албена Стоилова. 

"Иззети са дрехите, с което е намерено. Това са били дрехите, с които Сашко е изчезнал. Ще се търсят следи и по дрехите и по тялото. Не са констатирани следи от насилие, но все още се очакват експертизите. Обект на разследване е как се е движел и дали се е движил. Ще проверим дали детето не е държано някъде", поясни Стоилова. 

Състоянието на организма, охлаждането и дехидратацията ще са едни от показателите, които медиците ще използват, за да дадат становище за това какво се е случвало със Сашко през 9-те дни в неизвестност. 

Когато състоянието на детето позволява, то ще бъде и разпитано от прокуратурата в присъствието на бащата и специалисти. 

За първи път има и данни за майката на Сашо. Тя трябва да бъде разпитана от прокуратурата и става ясно, че до момента нито това се е случвало, нито тя се е прибрала в България. 

"Майката все още не е в България. По нейните данни има нагласата да дойде, но искаше да приключи издирването на детето. Надяваме се това да бъде така, за да бъде разпитана", посочи говорителят на Окръжна прокуратура-Перник. 

Все още няма водеща версия за изчезването на детето. 

"Версиите са повече от една, проверява се включително версията за отвличане", посочиха от прокуратурата, но отрекоха да става дума за искане на подкуп, каквито версии има, след като детето беше открито часове след предлагането на награда от 100 000 лева за откриването му.

"Няма сведения на бащата да е искан подкуп. Предстои днес да се проведат разпити на доброволците, открили Сашко", потвърдиха от Прокуратурата и припомниха, че детето е било с мокри обувки, затова доброволците са му ги свалили. 

Момчето е настанено в "Пирогов" и ще остане в реанимацията. Кръвните му изследвания показват, че е намирало начин да приема вода и храна. От болницата съобщиха, че: "Нощта премина спокойно за 12-годишното момче. Детето е в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота”.

Бащата на Сашко: Той е добре и се гушна в мен!Момчето ще остане под наблюдение в болница няколко дни

Откараха за преглед Сашко в „Пирогов”, открит е край изоставен заводДетето е било контактно, поискало е вода