Висящи градини по стените, издигане на антични колони, места за отдих и рекреация – това е част от заданието за Форум Юг и Изток, които не бяха социализиран  при реконструкцията на площад „Централен” .

Техническото задание, подписано още от стария кмет Иван Тотев, вече е одобрено от НИНКН и може да бъде пусната обществена поръчка за проектирането на пространството. Тя ще е на стойност от 83 хил. лева с ДДС .

Идеята на пространството от южната и източната страна на Пощата е да се впише в концепцията на площад „Централен”, който бе завършен. Там няма да има археологически проучвания,като идеята на проекта ще е да се облагороди и социализира зоната.

Проектантът трябва да се съобрази с техническото задание. В него е зададено проектът да даде решение за кореспондирането на пространството с фасадата на Централна поща. Проектът трябва да даде решение за включване на ниските площни структури на Форума в приемливо съотношение към масивния обем на сградата. Всички съществуващи вертикални връзки – стълби, рампи и други да се естетизират и да се укрепят конструктивно. Също така да се обособят места за сядане. Има идея и всички подпорни стени да се изследват за пълзяща веченозелена растителност.

В заданието е дадено и да се създаде нова пешеходна връзка от съвременното ниво от запад по декумануса, тангиращ южните пропилеи. Също така трябва да се направи проучване дали колоните могат да бъдат издигнати по подобие на западните пропилеи, както и възможностите за възстановяване на други елементи от древния площад . Има изискване да се запази визуалната връзка между Форум Изток и форум Север.

Припомняме, че зоната не бе включена в поръчката за площад „Централен”, тъй като при изготвянето на документацията тя все още бе в частни ръце. Градските власти платиха 5 млн. лева на фирмата „Алфа Младост”, за да купят теренът от 5,6 дка.