Последните двама зам.-кметове на Пловдив от днес започнаха да отговарят за своите ресори след влизането на сила на новата структура.

За „Европейски политики и социални дейности” вече отговаря Анести Тимчев, който е дългогодишен член на ГЕРБ и един от най-доверените хора на кмета Здравко Димитров. На практика Тимчев ще отговаря за всички европейски проекти, които ще се изпълняват и ще се търси финансиране през новите програми периоди.

Другото ново вице в Пламен Райчев. Той поема „Строителство и инвестиции”, като ще отговаря за ремонтите и реализацията на инфраструктурните проекти. Досега Райчев бе шеф на Пътното управление в Пловдив. Преди това той бе председател на Общинския съвет в Община Лъки и е председател на местната структура на ГЕРБ там.

За първи път в демократичната история на Пловдив градоначалникът ще има девет вицета.

„С предложената промяна в управленската структура целим  оптимизация и подобряване на работата на администрацията и общинските предприятия, за да работят ефективно в услуга на гражданите.  Настоявах за деветима заместници, защото знам, че няма как един човек да контролира всички процеси. Искам всеки да носи своята професионална отговорност и да следи ежедневно и изкъсо работата и проблемите в ресора си”, заяви кметът пред TrafficNews.

В новата структура с най-голям ресор е финансистът Илия Кирчев, като той отговаря за „Финанси, здравеопазване, стопански дейности и екология”.Бившите полицейски началници  -  Йордан Ставрев и Тодор Чонов са начело съответно на „Обществен ред” и „Транспорт”.

Стефан Стоянов започва третия си мандат с ресор „Образование и бизнес развитие”, а Георги Титюков е начело на „Спорт и младежки дейности”,

Арх. Невена Балчева  е по „Устройство на територията и общинска собственост”, а на Пламен Панов  ресорът е  „Култура, археология и туризъм”.

Все още обаче има неизвестни около структурирането на общинските предприятия и отделите в Община Пловдив.

В момента вървят анализи и предложения как да се структурират „Чистота” и „Паркове и градини”. Най-вероятно те ще бъдат обединени, а предприятието ще се управлява от двама мениджъри.

Ще се вземе решение и дали да се сложи нов човек, който да отговаря за Водния цикъл. В момента там начело е Борислав Кръстев, който отговаряше за Транспортния проект.

Нов шеф ще има и в ОИ „Старинен Пловдив”. Вече действа и нов отдел -  „Здравеопазване”, който отговаря за медицинските заведение. Неговият шеф  е д-р Калин Калинов, който бе директор на КОЦ – Пловдив.