Трите седмици на строгите ограничителни мерки, които трябваше да послужат за база за овладяването на COVID кризата, вече изтекоха. Първоначалният план да се разхлабят част от мерките на 21 декември бе заменен с удължаване на строгите ограничения до 31 януари 2021 година.   Част от прогнозите на членовете от Щаба за тези три седмици се сбъднаха откъм нови случаи и оздравели, но тези за трайно намаляване на смъртността – не.

Какво показват цифрите?

Новозаразени

Заразените в период 14 -20 декември са 11 746 души.  Най-малкият през последния един месец на седмична база. Това е с 45% по-малко от случаите преди да се въведат строгите мерки и с 35% по-малко от предишната седмица – 7-12 декември. Не бива да се пренебрегва факта, че и PCR тестовете са намалели драстично, предвид все по-честото предпочитане на антигенните тестове. Спадът в процентно отношение обаче е видим. Докато в предишните три седмици броят на положителните тестове е бил между 38% и 41% средно, то през последните 7 дни средно 30% от тестовете са били положителни.

Оздравели

Излекуваните в абсолютни стойности са намалели, но това се дължи и на спада на заразените през предходните две седмици.  16 038 са излекувани за последните 7 дни, а в предишната седмица техният брой е бил 21 474.  Съотношението заразени-оздравели обаче става все повече в полза на излекуваните. 

Спрямо последната седмица преди мерките е с 30% повече са повече оздравелите.

Пловдив

Ситуацията в Пловдив е все по-положителна в данните за заразени. През последните 7 дни новите случаи са 867, спрямо 1821 през предишната седмица. Това прави повече от 50% по-малко случаи на седмична база и 60%  по-малко от преди въвеждането на мерките.

Смъртността

Високата смъртност в страната остава непроменена.  През последната седмица 921 души са загубили битката с вируса, което дори е повече от предходните две седмици, когато починалите бяха съответно 891 и 892.  Единствено в седмицата преди мерките е имало по-голяма смъртност, която обаче е почти идентична – 929 души.