„Склонни сме към експерименти за обособяването на нови пешеходни зони в Пловдив. Чакаме становище от НИНКН за зоната около Тютюневия град. Най-вероятно и те ще предложат зоната да стане пешеходна. Ако питате мен – и аз съм склонен към тази промяна”, заяви кметът Иван Тотев на въпрос дали идеята за обособяването на част от улица „Иван Вазов” в пешеходна все още е на дневен ред.

Той все пак уточни, че трябва да се направи проект, както и да се проведе обществено обсъждане с хората, които живеят там.  Вероятно в зоната от  ул. „Авксентий Велешки” до ул. „Екзарх Йосиф” ще бъде направена с контролиран достъп на автомобили – вътре ще могат да влизат само коли на собственици на имоти, а пространствата ще бъдат направени с паважни настилки като в Капана.

„Виждате – от 1 година улицата е затворена, а животът продължава”, каза кметът. Той допълни, че от НИНКН трябва да изпратят и становище за развитието на Тютюневите складове и Стария град.  Инвестиционни намерения има и за двете зони, като с въвеждането на унифицирани правила за строителство там ще може да се престъпи и към тяхното изпълнение.

Според Тотев през 2018 години ще започне ударно възстановяване на сгради в района на складовете, включително и двата на Кудоглу, които горяха. Инвеститорите вече са задвижили проектите си, като фасадите ще бъдат възстановени на 100 %. Няма обаче регулация за какво да се ползват самите сгради. Единият от проектите включва жилищно строителство, като на първите два етажа ще са с обществени функции.