От самоизолацията до ложите на Болшой театър – това стана възможно с решението на световноизвестната трупа да сподели изкуството си за свободно гледане с ценители от цял свят. Снощи в YouTube канала на театъра бе качен легендарният балет по музика на Чайковски „Лебедово езеро“, който можете да гледате и днес. Либретото е на Юрий Григорович по мотиви от сценария на Владимир Бегичев и Василий Гелцер. 

Хореографската версия на постановчика Григорович е от 2001 г. и са използвани мотиви от класиците Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горски. Сценографията и костюмите са дело на Симон Вирсаладзе, а диригент на оркестъра е Павел Сорокин. Самата премиера на спектакъла е от 2015 г. 

Ролите на Одета и Одилия изпълнява невероятната Светлана захарова, Денис Родкин е принц Зигфрид, а в Злия гений се превъплащава Артеми Беляков. 

Нито един жест, нито един поглед и нюанс на изпълнението няма да ви се изплъзнат, обещават от театъра. 

Добрата новина е, че Болшой ще представи още поредица от спектакли от Златния си фонд. До 10 април ще можем да гледаме -  оперите "Царската годеница" и „Борис Годунов”, балетите "Спящата красавица", "Марко Спада", "Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро". 

 

„Подобно на цялата ни страна, а и на целия свят, ние се озовахме в много трудна ситуация, с която никога не сме се срещали досега. Ситуацията, при която трябваше да затворим театъра и да не показваме представления на публиката. Разбира се, не искаме да губим контакт с нея. Театърът винаги е давал на хората уникални емоции, изключителни преживявания. И въпреки че днес е възможно това да се прави само във виртуален формат, все пак искаме да покажем нашите изпълнения, записани по-рано. Свършихме много работа, за да направим това възможно. Надяваме се, че това ще подкрепи всички, ще донесе добро настроение и поне ще осигури психично здраве на тези, които обичат изкуството на Болшой театър “, заяви генералният директор Владимир Урин. 

Спектаклите ще бъдат показани в YouTube под мотото „Премиера“.  Представленията ще започват в 19 часа московско време (20 часа българско време), както обикновено се случва в самия театър. Преди спектаклите зрителите ще имат възможност да общуват с част от трупата. 

Болшой театър благодари на Pathe Live, Mezzo и Google за възможността да продължат да работят в дигиталното пространство. 

ЕТО И ПРЕДСТОЯЩИТЕ СПЕКТАКЛИ: 

28 МАРТ
Спящата красавица (2011), балет в 2 действия 

1 АПРИЛ
Царска годеница (2018), опера в 4 акта 

4 АПРИЛ
Марко Спада (2014), балет в 3 акта 

7 АПРИЛ
Борис Годунов (2019), опера в 4 акта 

10 АПРИЛ
Лешникотрошачката (2014), балет в 2 действия 

Фотографии: Болшой театър