Премиерът Бойко Борисов е тръгнал към Харманли, съобщиха от Министерския съвет. Премиерът отива към размирния бежански лагер, където тази нощ отново избухнаха безредици. Бяха ранени полицаи, а силите на реда използваха водни оръдия. След няколко часа затишие, ескалацията на напрежението в мигрантския център в Харманли се покачи отново.

По последна информация са задържани над 200 мигранти, а 14 полицаи са ранени. Няма информация дали сред настанените в лагера има пострадали.

На мястото на инцидента е главният секретар Георги Костов, който потвърди, че има ранени униформени служители, а бежанците вече са изолирани във вътрешната част на лагера. Използвани са халосни патрони, за да бъдат сплашени, както и водно оръдие. 

В същото време хората се притесняват ескалацията да не се пренесе извън лагера и в момента жители на Харманли се събират около центъра. 

В центъра се чуват викове и скандирания, както и чупене на прозорци. Мигрантите са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Полицейските части са срещу нея.

Най-вероятната причина за втория бунт е затварянето на магазина вътре в лагера. 

Мигрантите са започнали да хвърлят камъни, чул се е звук от чупене на прозорци, имало е запалени контейнери и блъскани към полицията. 

„Колегите бяха подготвени за реакция дори и при ескалирало напрежение. Има пострадали полицаи – засега са четирима. Над 40 души са задържани”, заяви главният комисар на МВР Георги Костов.

Междувременно от МВР твърдят, че няма напрежение в центъра.

„На място са разположени достатъчно полицейски сили, които да се намесят при необходимост. Сред настанените в има епизодични прояви на недоволство. Няма ескалация на напрежението”, заявиха от МВР.

Напрежението ескалира по-рано през деня.  Недоволството на мигрантите прерасна в агресия - те започнаха да хвърлят камъни срещу жандармерията. Запалиха и няколко гуми в знак на протест.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Бунтът на мигрантите избухна днес по обяд. На място веднага бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.

Ето и ВИДЕО от ескалацията по-рано през деня: 

TrafficNews.bg