Поставянето на две бариери в Пловдив извади на повърхността напрежението, което се трупа от няколко месеца между кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева.  Въпреки опитите и на двамата да покажат колко добре работят в синхрон, няколко кризисни момента по време на затегнатите мерки срещу COVID-19, показаха, че са далече за постигането на унисон между двата центъра на властта.

Изначало поставянето на бариери е символ на разделение, но малко хора са очаквали именно тези две прегради да изкарат публично различията между Димитров и Каназирева.

Откъде тръгва всичко?

Община Пловдив обяви, че поставя две бариери на ул. „Дондуков“ и на ул. „Железарска“, като от градската администрация се позовават на решение на Общинския съвет от предишния мандат.

Областният управител е върл противник на бариерите в града. През целия си мандат като общински съветник тя се бори срещу преградите на ул. „Ясна поляна” до Гребната база. Почти всеки месец тя имаше питания към бившия кмет и екипа му кога ще бъде махната бариерата, тъй като е незаконна. Тя дори бе сигнализирала прокуратурата. Новата власт изпълни желанието й – премахна спорната бариера, но постави друга, която очевидно буди не по-малко конфликти.

С поставянето на бариерите Каназирева изпрати прессъобщение, с което поиска ревизия за решението, както и обосновка от Община Пловдив.  Областният управител настоя при проверката да се изясни цялата фактическа страна на проблема. 

„Първо - има ли решение на Общински съвет – Пловдив за поставяне на тези бариери, тъй като придобиването,  управлението и разпореждането с имоти и вещи - общинска собственост, се извършва под общото ръководство и контрол на Общинския съвет”, написа Каназирева. Тя попита и дали има решения от Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението,  и изтъква чл. 9 от Закона за пътищата, поставянето на бариера може да се наложи като временна забрана за преминаване.

Отговорът на Община Пловдив

Зам.-кметът по сигурност Йордан Ставрев изтъкна, че поставянето на бариерите са в съответствие с Генералния план за организация на движението и плана за антитерористични мерки за контролиран достъп на пешеходните зони. Днес бе запитан и кметът Здравко Димитров относно спорната бариера.  

„Всеки има право да иска проверки, не съм изненадан, всъщност, защо трябва да съм изненадан? Това решение е било взето, когато областният управител в бил общински съветник.Оттам нататък не коментирам”, каза кметът. Той бе допълнен от кмета н район ‘Централен” Георги Стаменов:

„Както знаете Генералния план за движение, миналата година бе приет, може да направите и проверка кой го е подкрепил”, каза Стаменов.

 Фактите

Решенията на Общинския съвет, които касаят поставянето на бариери на двете улици са две, но само едното е пряко свързано с поставянето на преградите. Става дума за приемането на бюджета от 11 февруари 2020 година. С него Общинският съвет одобрява финансирането за поставянето на бариери ул. „Дондуков“ и на ул. „Железарска“, за които по-рано е била пусната обществена поръчка.

Самата тя е пусната на 20 декември 2019 година, а на 10 февруари 2020 година е определен изпълнител. Тя е с предмет „Доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на паркинг система и възстановяване на настилки по обособени позиции”.   Победител е фирмата „Анди БГ” ООД. Според договора фирмата получава 31 731 лева с ДДС за бариерата на ул. „Дондуков”, възстановяване на настилка до ОД на МВР – Пловдив – 2 679 лева и 22 143 лева за бариерата на ул. „Железарска”.

Другото решение на Общинския съвет, което се изтъква от градските власти е на последната сесия на местния парламент в предишния мандат от 3 октомври 2019 година. То  е „Приемане на план за противодействие на тероризма на територията на Община Пловдив”, като се стъпва на постановление на Министерския съвет от 2017 година. В него няма и дума за поставянето на бариери на определените места, но вътре се изтъкват правомощията на кметовете в общините. В тях е посочено, че е възможно да се ограничава достъпа до определени места в града при терористична заплаха. На въпросната сесия Дани Каназирева не присъства на заседанието.

Твърдението, че самата Каназирева е гласувала някакво предложение, свързано с бариерите не се потвърждава. Т. нар. Генерален план за организация на движението, който е в сила от октомври 2019 година, не е влизал за гласуване в местния парламент. Той е минал всички съгласувателни процедури през институциите и одобрен от кмета на града – тогава Иван Тотев. В графичната част на документа се виждат рестрикциите, които се въвеждат по различните улици. В частта й за район „Централен” се вижда, че около улица „Железарска” има т.нар. зона с улици с пропускателен режим(контролиран достъп). На ул. „Дондуков обаче подобно ограничение няма в новия ГПОД – графично се вижда, че улицата е затворена за движение, но не и с пропускателен режим.

Ул. "Железарска"

Ул. "Дондуков"