Апелативният специализиран съд трябва да реши днес да остави ли в ареста Маринела Арабаджиева и Евгения Банева. И двете дами твърдят, че страдат от заболявания, които налагат лечение извън килията, защото здравословното им състояние рязко се влошава.

Арабаджиева беше екстрадирана от Испания на 30 май, 25 дни след съпруга си Ветко. Двамата бяха задържани в Барселона след няколкомесечно издирване с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол.

Обвиненията срещу съпрузите са за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

На първата инстанция защитникът на Маринела адвокат Ина Лулчева поиска тя да бъде пусната под "домашен арест".

Лулчева настоя също делото да бъде гледано при закрити врати и да не бъдат допускани медии, тъй като в него ще се изнесат данни за здравословното състояние на Арабаджиева. Съдът обаче отказа, а такава информация впоследствие не беше представена, тъй като Маринела не искала данните да бъдат разпространявани от журналисти.

От прокуратурата бяха категорични, че ако Арабаджиева бъде пусната от ареста би могла да упражни натиск над свидетели, тъй като когато е била заловена в Испания, в имението на Жоро Шопа са намерени телефони със списъци с имена и снимки на свидетели по делото. Освен това като аргумент да не бъде освободена държавното обвинение използва и факта, че Маринела и нейният съпруг разполагат с голямо количество средства, извън България, и биха могли да ги използват и за укриване.

В малко по-различна ситуация е Евгения Банева. В края на май, след искане на адвокат Татяна Дончева, Апелативният спецсъд определи, че на обвиняемата трябва да бъде направена медицинска експертиза, която да покаже може ли Банева да остане в ареста.

Според защитата тя има образувание на щитовидната жлеза, което е нараснало в последните месеци и е нужна операция. Освен това Банева имала и болезнена киста на гръбначния стълб, която не й давала мира.

В днешния ден ендокринолог и невролог трябва да кажат пред съда какво точно е здравословното състояние на съпругата на Николай Банев, а съдът трябва да реши дали да я пусне на свобода от ареста. Преди седмица пред магистратите Евгения се оплака и от още нещо: не получавала сурови ядки в килията си, а имала нужда от такива с оглед на спазвана диета заради заболяванията й.

В края на май арестуваната бизнесдама бе наказана да не получава хранителни пратки в продължение на три месеца, защото отказала да изпълни разпореждане на съдия.

Маринела Арабаджиева остава в ареста! В съда през сълзи тя заяви, че е невиннаТя и Ветко разполагат с голямо количество средства и биха могли да ги изпозлват и за укриване


 

Meine Liebe… арестантката Банева пише от килията до арестанта БаневВ писмото му разказва за делото срещу нея, за изследванията, които ще й правят