Адвокатите не са агенти на ДАНС! Под това мото бившият апелативен прокурор и настоящ адвокат Иван Петров организира протест срещу новия Закон за мерките срещу изпирането на пари и правилника към него. Протестът е насрочен за идния четвъртък, 21 февруари, от 12 до 15 ч. на площад „Народно събрание“. Законът засяга не само адвокатите, но и счетоводители, нотариуси, застрахователи, неправителствени организации и управители на търговски дружества. Днес е последният срок, в който всички, които са посочени като "борци срещу изпирането на пари" в чл. 4 на Закона, трябва да представят своите планове за обучение на своите служители на ДАНС. 

Стрестест за бизнеса: Солени глоби за специалисти и фирми, които не изпратят планове на ДАНС до утре!Обучават служителите си да познават изпирането на пари, глобите при липса на план стигат до 50 000 лева

Недоволството сред юристите расте. „Адвокатите не танцуват с ДАНС! Време е да се преброим и определим кои са танцуващите! Някои са отдавна и са свикнали. Те няма да дойдат“, е написал адвокат Иван Петров в поста си към протеста.

Адвокат Николай Хаджигенов е публикувал във фейсбук изпратено уведомление до председателите на Висшия адвокатски съвет и на адвокатската колегия в Монтана. В него пише: „Във връзка с получените днес указания от адвокатската колегия, досежно прилагане на мерки срещу прането на пари, Ви уведомявам, че отказвам да спазвам така вменените на адвокатурата дейности, доколкото ги намирам не само за несвойствени, но и противоречащи на идеята за свободна и независима адвокатура“

"Кой позволи закон да превръща адвоката в доносник на ДАНС, публично попита вчера адвокат Емилия Недева Висшия адвокатски съвет. Вменените на защитника задължения да изготвят комплексна проверка на клиентите си за нуждите на ДАНС, да събират, изготвят и изпращат информация за тях зачертава принципите на професията и адвокатската тайна, категорична бе Недева. В същото време законът не е оспорен пред Конституционния съд и не е искано президентско вето върху него. 

Очаквайте продължение по темата.