Протестиращи "клатят" полицейски коли и замерят с ябълки и яйца униформени и жандармерия. Протестиращи се катерят по колите на МВР. Напрежението ескалира - така започва днешния ден пред Народното събрание. Демонстрантите се опитват да пробият кордона от полиция, жандармерия и автомобилите на МВР, за да стигнат до депутатите. 

За днес Отровното трио обяви гражданско неподчинение под названието "Велико Народно въстание". Призивите в социалните мрежи и на част от организаторите протестът да не бъде мирен, за момента се оправдават. В момента основната агресия е насочена към униформените служители. 

Междувременно днес Народното събрание открива десетата си пленарна сесия в новата пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом. В началото на политическия сезон от трибуната на парламента обръщение към народа и Народното събрание ще направи държавният глава Румен Радев.

По-късно се очаква Радев да упражни вето върху разпоредби в закона за подземните богатства. По време на днешното заседание трябва да стане ясно и дали са събрани необходимите 120 подписа за внасяне на предложение за свикване на Велико народно събрание и изготвяне на нова конституция.

До късно снощи ГЕРБ правеше консултации с другите парламентарно представени партии, но на този етап няма пълна яснота дали партията ще бъде подкрепена от своите коалиционни партньори. Сигурно е, че БСП и ДПС няма да подкрепят инициативата, но и ВМРО са под въпрос. Все още не е ясно каква ще бъде позицията на депутатите на Веселин Марешки от ВОЛЯ, както и на независимите в залата. 

На площада продължават да се стичат протестиращи от цялата страна по повод организираната сутрешна демонстрация. Към момента протестиращите не могат да разбият кордона от полицаи с жилетки "Антиконфликт", които са направили жива верига пред сградата на парламента. 

Протестиращи се опитват да пробият жандармерия и полиция, за да нахлуят в сградата на депутатите. По последни данни има и един арестуван. 

Гледайте НА ЖИВО:

Новата зала на депутатите: 

Народното събрание