4 християнски храма ще бъдат ремонтирани на територията на София. За целта Столичната община предвижда 204 500 лева от бюджета си.

Тя ще ги преразпредели от една дейност в друга. Това стана ясно по време на заседание на комисията по култура и образование към Столичния общински съвет. 

Най-голяма сума е предвидена за храм-ротонда "Св. вмчк. Георги Победоносец", който ще бъде обновен със 78 000 лева. Ротондата е най-старият архитектурен паметник на културата в София, датиращ от началото на IV век. Смята се, че е посторена като мавзолей или церемониална зала, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики. През VI век е превърната в църква. Към момента се нуждае от консервационни и реставрационни дейности. 

50 000 лева са предвидени за храм "Св. Благовещение" в квартал "Дружба", който още е на груб стореж. Първата му копка беше направена още през 2012-та година, но още не е завършен. Новата църква се появява, тъй като съседната "Св. Пророк Илия" се оказва твърде тясна за миряните в празничните дни. 

За довършване на единствения в София арменски православен храм "Света Богородица" е предвидена сумата от 40 000 лева. Строежът на църквата започва през 2006-та година и сега остават довършителни работи. 

Малко под 40 000 лева ще бъдат отпуснати за храм "Успение Богородично" в Нови Искър. Малката църква е служила за параклис към разрушен храм "Вси светии" за прокарване на железопътни линии. Църквата има нужда от ремонт на стени и тавани, нова дограма и ел. инсталация, както и изработване на иконостас. 

Снимки: 

Столица.бг

opoznаi.bg